Βέντερ: O πρωτοπόρος γενετιστής εξηγεί το μυστήριο της ζωής [βίντεο]

Το Φεβρουάριο του 1943, ο Αυστριακός φυσικός και ένας εκ των θεμελιωτών της κβαντομηχανικής, Έρβιν Σρέντινγκερ, παρέδωσε μία ιστορική διάλεξη με τίτλο: «Τι είναι η ζωή;», υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Προωθημένων Μελετών του Κολλεγίου Τρίνιτι στο Δουβλίνο. Η διάλεξη αργότερα δημοσιεύτηκε υπό μορφή βιβλίου, το οποίο κυκλοφορεί σε ελληνική μετάφραση από τις εκδόσεις Τραυλός.

Πριν από περίπου δύο εβδομάδες, την 12η Ιουλίου 2012, ο Αμερικανός βιολόγος και πρωτοπόρος στη δημιουργία οργανισμών με συνθετικό γονιδίωμα, Κρεγκ Βέντερ, πραγματεύτηκε εκ νέου το ίδιο ερώτημα σε μία εξίσου ιστορική διάλεξή του με τίτλο «Τι είναι η ζωή; Μία προοπτική του 21ου αιώνα».

Η διάλεξη έλαβε χώρα και πάλι στο Δουβλίνο στο πλαίσιο του Ανοικτού Ευρωπαϊκού Φόρουμ για τις Επιστήμες (ESOF 2012), με τον Βέντερ να καλύπτει τις εξελίξεις των τελευταίων 60 χρόνων – από τη διάλεξη του Σρέντινγκερ μέχρι τις δικές του ανακαλύψεις – στο πεδίο των ερευνών πάνω στο φαινόμενο της ζωής.

Το σπουδαίο είναι ότι παρών στη διάλεξη (της οποίας το βίντεο ακολουθεί) ήταν και ο Αμερικανός μοριακός βιολόγος και γενετιστής Τζέιμς Ουάτσον, ο οποίος ανακάλυψε το 1953 μαζί με τον Φράνσις Κρικ τη διπλή ελικοειδή δομή του DNA (έργα και των δύο κυκλοφορούν επίσης στα ελληνικά από τις εκδόσεις: Τροχαλία, Κάτοπτρο και Χατζηνικολή).

Μετά το τέλος της διάλεξης, ο Ουάτσον σχολίασε εν συντομία τα λεχθέντα του Βέντερ και εγκατέλειψε την αίθουσα, θέτοντας ένα τυπικά προβοκατόρικο ερώτημα: δεδομένου του ρόλου της χημείας στη ζωή, ποιος ρόλος απομένει στους βιολόγους;

Περισσότερα στα βιβλία των εν λόγω κυρίων για όσους θέλουν να διαβάσουν κάτι πραγματικά σπουδαίο στα διαλείμματα μεταξύ ηλιοθεραπείας, μπάνιου και σεξ...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ