Βέντερ: O πρωτοπόρος γενετιστής εξηγεί το μυστήριο της ζωής [βίντεο] - iefimerida.gr

Βέντερ: O πρωτοπόρος γενετιστής εξηγεί το μυστήριο της ζωής [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Φεβρουάριο του 1943, ο Αυστριακός φυσικός και ένας εκ των θεμελιωτών της κβαντομηχανικής, Έρβιν Σρέντινγκερ, παρέδωσε μία ιστορική διάλεξη με τίτλο: «Τι είναι η ζωή;», υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Προωθημένων Μελετών του Κολλεγίου Τρίνιτι στο Δουβλίνο. Η διάλεξη αργότερα δημοσιεύτηκε υπό μορφή βιβλίου, το οποίο κυκλοφορεί σε ελληνική μετάφραση από τις εκδόσεις Τραυλός.

Πριν από περίπου δύο εβδομάδες, την 12η Ιουλίου 2012, ο Αμερικανός βιολόγος και πρωτοπόρος στη δημιουργία οργανισμών με συνθετικό γονιδίωμα, Κρεγκ Βέντερ, πραγματεύτηκε εκ νέου το ίδιο ερώτημα σε μία εξίσου ιστορική διάλεξή του με τίτλο «Τι είναι η ζωή; Μία προοπτική του 21ου αιώνα».

Η διάλεξη έλαβε χώρα και πάλι στο Δουβλίνο στο πλαίσιο του Ανοικτού Ευρωπαϊκού Φόρουμ για τις Επιστήμες (ESOF 2012), με τον Βέντερ να καλύπτει τις εξελίξεις των τελευταίων 60 χρόνων – από τη διάλεξη του Σρέντινγκερ μέχρι τις δικές του ανακαλύψεις – στο πεδίο των ερευνών πάνω στο φαινόμενο της ζωής.

Το σπουδαίο είναι ότι παρών στη διάλεξη (της οποίας το βίντεο ακολουθεί) ήταν και ο Αμερικανός μοριακός βιολόγος και γενετιστής Τζέιμς Ουάτσον, ο οποίος ανακάλυψε το 1953 μαζί με τον Φράνσις Κρικ τη διπλή ελικοειδή δομή του DNA (έργα και των δύο κυκλοφορούν επίσης στα ελληνικά από τις εκδόσεις: Τροχαλία, Κάτοπτρο και Χατζηνικολή).

Μετά το τέλος της διάλεξης, ο Ουάτσον σχολίασε εν συντομία τα λεχθέντα του Βέντερ και εγκατέλειψε την αίθουσα, θέτοντας ένα τυπικά προβοκατόρικο ερώτημα: δεδομένου του ρόλου της χημείας στη ζωή, ποιος ρόλος απομένει στους βιολόγους;

Περισσότερα στα βιβλία των εν λόγω κυρίων για όσους θέλουν να διαβάσουν κάτι πραγματικά σπουδαίο στα διαλείμματα μεταξύ ηλιοθεραπείας, μπάνιου και σεξ...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ