Oλες οι αλλαγές που θα γίνουν στο νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ - iefimerida.gr

Oλες οι αλλαγές που θα γίνουν στο νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ

Oλες οι αλλαγές που θα γίνουν στο νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση θα κατατεθούν σύντομα οι προτάσεις του υπουργείου Παιδείας που αφορούν σε αλλαγές στο νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ, με σκοπό να μπορέσουν αυτά να λειτουργήσουν ομαλά από το Σεπτέμβριο.

Στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, με τους πρυτάνεις των ΑΕΙ, συζήτησε τις εν λόγω προτάσεις. Σύμφωνα με τo tovima.gr, οι αλλαγές που θα ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας είναι οι εξής:

  • Παράταση της θητείας όλων των οργάνων των ΑΕΙ (προέδρων τμημάτων, κοσμητόρων, πρυτανικών αρχών) ως τον Δεκέμβριο του 2012.
  • Διαβίβαση της ευθύνης για την διενέργεια των εκλογών στις πρυτανικές τους αρχές, οι οποίες θα είναι πλέον επιφορτισμένες με την ευθύνη της εκλογής των νέων Συμβουλίων Διοίκησης. Μάλιστα, θα τους δίνεται η δυνατότητα της επιστολικής ψήφου για να αποφύγουν τυχόν επεισόδια και διαμαρτυρίες. Mε αυτόν τον τρόπο θα λυθεί το θέμα της χρηματοδότησης των ΑΕΙ για τους επόμενους μήνες.
  • Στις Συγκλήτους περνούν πλέον οι ακαδημαϊκές αρμοδιότητες που είχαν τα Συμβούλια Διοίκησης, ενώ στα τελευταία παραμένουν οι υπόλοιπες διοικητικές αρμοδιότητες των ΑΕΙ.
  • Ο Κοσμήτορας των Σχολών στα πανεπιστήμια δεν θα διορίζεται αλλά θα εκλέγεται από τα μέλη ΔΕΠ μεταξύ υποψηφίων από λίστα που θα συντάσσεται από τα μέλη των Συμβουλίων Διοίκησης όταν αυτά εκλεγούν. Ο,τι δηλαδή ισχύει και για την εκλογή πρυτάνεων που θα εκλέγονται από τους διδάσκοντες μεταξύ τριών ατόμων που θα προτείνουν τα Συμβούλια.
  • Τα τμήματα των ΑΕΙ διατηρούν όλες τις αρμοδιότητές τους σε ακαδημαϊκό επίπεδο αλλά διοικητικά θα ανήκουν στις Σχολές των ΑΕΙ.

Επίσης, η κυβέρνηση συζητά την αύξηση των ωρών διδασκαλίας σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ όπως και στα σχολεία από την επόμενη χρονιά

Από την πλευρά τους οι πρυτάνεις των ΑΕΙ προσανατολίζονται στη σύγκληση μιας έκτακτης Συνόδου την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα.

Στην σημερινή συνάντηση, ο κ. Αρβανιτόπουλος, συζήτησε λεπτομερώς το θέμα του Νόμου, άκουσε τις απόψεις των πρυτάνεων των ΑΕΙ και των εκπροσώπων των ΤΕΙ και σε δήλωσή του επεσήμανε: «Όπως είχαμε δεσμευθεί στις προεκλογικές δηλώσεις της κυβέρνησης προχωράμε στην υλοποίηση της μεταρρύθμισης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Την κάνουμε πιο αποτελεσματική, επιτυγχάνοντας ευρύτατες συναινέσεις. Δέσμευσή μου είναι ένα ανοικτό, αναβαθμισμένο, Δημόσιο Πανεπιστήμιο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ