Σηκώστε το παντελόνι σας, νεαρέ μου - iefimerida.gr

Σηκώστε το παντελόνι σας, νεαρέ μου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η πολιτεία της Florida σκέφτεται να απαγορεύσει το sagging (το γνωστό χαμήλωμα του παντελονιού μέχρι να φανεί ένα μέρος ή ολόκληρο το σώβρακο). Ο Obama επίσης μισεί τη συγκεκριμένη συνήθεια. Τι λένε όσοι ασπάζονται το trend;

Η προσπάθεια της Florida να απαγορεύσει το συγκεκριμένο στυλ έχει βρει αρκετούς υποστηρικτές. Το 2008 ο Barack Obama, σε συνέντευξή του στο MTV, ανέφερε ότι η νομική απαγόρευση δεν είναι η λύση αλλά και ότι «τα αδέρφια πρέπει να σηκώσουν τα παντελόνια τους». Νωρίτερα, ο δήμαρχος του Delcabre της Louisiana είχε απειλήσει με 6μηνη φυλάκιση και πρόστιμο 500 δολαρίων όσους φορούσαν τα παντελόνια τόσο χαμηλά ώστε να φαίνονται τα εσώρουχά τους. Το θέαμα του εκτεθειμένου σώβρακου έχει προκαλέσει έκπληξη και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Πέρσι στη Βρετανία παραλίγο να επιβληθεί ποινή για αντικοινωνική συμπεριφορά στον 18χρονο Ellis Drummond επειδή φορούσε χαμηλά το παντελόνι του.

Γεγονός πάντως είναι πως το χαμηλωμένο παντελόνι όχι μόνο αποδείχθηκε ανθεκτικό απέναντι στις προσπάθειες εκδίωξής του, αλλά μεταλλάχθηκε και κατάφερε να επιβιώσει. Παρόλο που το look είναι κατά κύριο λόγο συνδεδεμένο με τη hip hop κουλτούρα, απ’ την οποία ξεκίνησε στις αρχές των ‘90s, πολλά μέλη της εναλλακτικής νεολαίας -όχι ιδιαίτερα προικισμένα στη περιοχή των οπισθίων- ακολουθούν τη μόδα. Τα παντελόνια που σχεδίασε ο «νονός» των skinny τζιν Hedi Slimane για τo αντρικό τμήμα του οίκου Dior κάθονταν πολύ κάτω από το κόκαλο της λεκάνης. Το ίδιο και τα παντελόνια πολλών άλλων εταιριών που τον αντέγραψαν. Ένα τζιν σφιχτό στα πόδια και χαμηλό στον καβάλο δεν είναι ιδιαίτερα ευκολοφόρετο -το παραμικρό σκαρφάλωμα μετατρέπεται σε δοκιμασία- αλλά αυτό δεν έχει αποτρέψει κανέναν έφηβο και κανέναν hipster.

Γιατί λοιπόν η επιθυμία έκθεσης των οπισθίων έχει αποδειχθεί τόσο διαχρονική και πώς έχει καταφέρει να ενώσει φαν των These New Puritans και του 50cent; Η απάντηση είναι, απλώς, εξέγερση. Είναι γνωστό πως το συγκεκριμένο look ξεκίνησε από τις φυλακές, όπου οι κρατούμενοι απαγορευόταν να φοράνε ζώνες, ώστε να μην αποπειραθούν να αυτοκτονήσουν χρησιμοποιώντας τες. Παρόλο που το να δείχνεις σε κάθε ανυποψίαστο περαστικό τα γυμνά σου οπίσθια κουβαλά μόνο μια μακρινή ηχώ της ανυπακοής που κάποτε συμβόλιζε, η ηχώ αυτή εντείνεται όταν οι αρχές πέφτουν στην παγίδα, προσπαθώντας να την ποινικοποιήσουν. Είναι επίσης γεγονός πως το να δείχνεις τα οπίσθιά σου για να προσβάλεις κάποιον είναι κατά αρκετούς αιώνες προγενέστερο του hip hop. Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι μια ήπια εκδοχή του, εξού και η συνεχιζόμενη δημοτικότητα του trend ανάμεσα στους εφήβους. Επιπλέον, το hip hop έχει διαπεράσει την pop κουλτούρα, η οποία πλέον είναι παγκόσμια. Το να φοράς το παντελόνι σου χαμηλά ενώ ζεις στην αγγλική εξοχή μπορεί να μοιάζει γελοίο, αλλά αυτό δεν εμποδίζει πλέον κανέναν νέο.

Η αντιδράσεις απέναντι στο look φανερώνουν πράγματα για τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο η κοινωνία αντιμετωπίζει το αντρικό και το γυναικείο σώμα. Όταν οι γυναίκες φορούν τα παντελόνια τους τόσο χαμηλά ώστε να φαίνονται τα εσώρουχά τους, το θέαμα θεωρείται σεξουαλικά ελκυστικό. Όταν νεαρά αγόρια κάνουν το ίδιο, επικρατεί ηθικός πανικός. Παρ’ όλα αυτά το χαμήλωμα του παντελονιού από τους νεαρούς δεν ενέχει σεξουαλική πρόθεση. Απέχουμε πολύ από τον Robert Plant και τον Mick Jagger που φορούσαν τα παντελόνια τους τόσο στενά ώστε να μπορείς να διακρίνεις το θρήσκευμά τους ακόμα και αν είσαι δέκα σειρές πίσω. Οι γκέι άντρες αποφεύγουν το συγκεκριμένο look. Για την ακρίβεια, αν έλεγες στους νεαρούς ότι επιδεικνύοντας τα οπίσθιά σου ίσως τα καθιστάς και αντικείμενο πόθου, πιθανόν θα ήταν ο μοναδικός τρόπος να τους κάνεις να τα σηκώσουν. Αλλιώς, κανενός είδους γκρίνια δεν πρόκειται να έχει αποτέλεσμα.

Ιδού οι «saggers»

Manh Pham, 21, φοιτητής από το ανατολικό Λονδίνο

«Πολλοί celebrities φοράνε έτσι τα παντελόνια τους. Ο Tinie Tempah, o Noel Fielding… Σίγουρα δεν θα φορούσα τόσο χαμηλά το παντελόνι μου στη δουλειά, αλλά έτσι ντυνόμαστε στις κοινωνικές μας συναναστροφές. Νομίζω πως το trend ξεκίνησε από τις φυλακές, όπου έβγαζαν τις ζώνες από τους κρατουμένους, αλλά δεν είμαι σίγουρος. Το κάνω απλά για να ταιριάζω με τους άλλους».

Scott Giraldez, 19, σεφ από το Skegness

«Δεν ξέρω γιατί φοράω έτσι τα παντελόνια μου. Το κάνω από τα 14 μου περίπου, επειδή όλοι το κάνουν. Είναι άδικο να απαγορευτεί το στυλ στη Florida. Πιστεύω πως ο καθένας έχει δικαίωμα στις ενδυματολογικές ιδιοτροπίες».

Misbah Patman, 19, μαθητής από το ανατολικό Λονδίνο

«Η οικογένειά μου είναι από το Αφγανιστάν και δεν εγκρίνει τον τρόπο που φοράω το παντελόνι μου. Πάντα πρέπει να το σηκώνω όταν πάω σπίτι. Ποτέ δεν θα μπορούσα να κυκλοφορήσω έτσι σε μια οικογενειακή συγκέντρωση. Παρ’ όλα αυτά, εκεί που εγώ ανήκω όλοι έτσι φοράνε το παντελόνι τους. Αν τα φοράς ψηλά δεν είσαι καθόλου cool».

Jack Sutherland, 19, μαθητής από το Leicester

«Μερικές φορές ντρέπομαι λίγο. Βλέπω ηλικιωμένους να με κοιτάνε και νομίζω πως θα μου πουν να ανεβάσω το παντελόνι μου. Κανείς δεν το χει κάνει πάντως μέχρι στιγμής. Το κάνω εδώ και δύο χρόνια. Η μαμά μου το έχει συνηθίσει πια. Είναι μια χαρά γι’ αυτήν, αρκεί να φοράω εσώρουχα της προκοπής».

Jamal Greenland, 20, ράπερ από το βόρειο Λονδίνο

«Φοράω το τζιν μου χαμηλά από τα δεκατέσσερά μου. Είναι απλώς το στυλ μου και ταιριάζει με το είδος μουσικής που μ’ αρέσει. Δεν θα ‘λεγα πως το φοράω πολύ χαμηλά, πάντως, και συνήθως έχω πουκάμισο από πάνω, οπότε δεν νομίζω πως η εμφάνισή μου δεν είναι αξιοπρεπής. Δεν θεωρώ κακό τον νόμο της Florida. Ποτέ δεν θα φορούσα έτσι το παντελόνι μου στο σχολείο. Κάτι τέτοιο θα έδειχνε έλλειψη σεβασμού».

Ryan Warner, 21, πωλητής από το νότιο Λονδίνο

«Φοράω το παντελόνι μου πολύ χαμηλά εδώ και δέκα χρόνια. Το ξεκίνησα μαζί με το skate. Όλοι όσοι κάνουν skate φοράνε φαρδιά χαμηλωμένα παντελόνια. Αγοράζω τζιν με χαμηλά τον καβάλο, απλώς μου αρέσει το look. Δεν πιστεύω πως χρειάζεται ο νόμος της Florida να έρθει και εδώ. Στην Αμερική το στυλ είναι πιο υπερβολικό. Βλέπεις παιδιά να φοράνε παντελόνια τόσο χαμηλά που να φαίνεται όλος ο πισινός τους. Αυτό είναι υπερβολικό».

Simon Bush, 23, πωλητής και φοιτητής από το Malmesbury

«Ο νόμος της Florida είναι μια υπερβολική αντίδραση. Καταλαβαίνω πως όταν άρχισαν να φοριούνται έτσι τα παντελόνια πολλοί προσβάλλονταν γιατί δεν τα είχαν συνηθίσει. Τώρα όμως όλοι το κάνουν. Επίσης δεν βγάζουμε και τίποτα στη φόρα, όπως κάνουν μερικά κορίτσια. Πάντα φοράω καλά μποξεράκια. Δεν μπορώ να τα φορέσω με άλλο τρόπο. Είμαι ψηλός, δεν έχω πισινό και τα παντελόνια μού πέφτουν».

Πηγή: Guardian

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ νόμος Florida παντελόνι hipsters saggers
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ