Mπαν Κι-μουν και Σαμαράς θα μιλήσουν τηλεφωνικά για το Σκοπιανό

Τον εκπρόσωπο του Μάθιου Νίμιτς, θα στείλει στην Αθήνα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, ενώ ο ίδιος θα προσπαθήσει να μιλήσει προσωπικά με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, σε μια προσπάθεια να να συμβάλει στην επιτάχυνση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, με στόχο την εξεύρεση λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, συναντήθηκε την Τετάρτη στην Οχρίδα με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ανέφερε πως «είναι λυπηρό το γεγονός ότι δύο γειτονικές χώρες δεν κατόρθωσαν να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους για την περιφερειακή συνεργασία, τη συμφιλίωση και την ανάπτυξη. Ο ΟΗΕ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διευκολύνει τη διαδικασία. Πρόκειται για ένα μακροχρόνιο πρόβλημα. Γνωρίζουμε και την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και θα εξετάσουμε όλες τις πτυχές».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι ζήτησε από το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, στις επαφές που θα έχει με την ελληνική πλευρά, να απευθύνει έκκληση «για το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της ετυμηγορίας του Δικαστηρίου της Χάγης».

«Ζήτησα ακόμη, η Ελλάδα να τηρήσει το προβλεπόμενο από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και να τηρεί την Ενδιάμεση Συμφωνία. Έλαβα διαβεβαιώσεις ότι ο ΓΓ, με την πρώτη ευκαιρία, θα συζητήσει επ' αυτών των θεμάτων και θα ζητήσει από τη νέα ελληνική κυβέρνηση να σεβαστεί αυτό που οικειοθελώς ανέλαβε ως υποχρέωση» κατέληξε ο κ. Ιβάνοφ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ