Ο νέος ρόλος της Αλ Κάιντα στα τεκταινόμενα στη Συρία [βίντεο] - iefimerida.gr

Ο νέος ρόλος της Αλ Κάιντα στα τεκταινόμενα στη Συρία [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Βρισκόμαστε στο στάδιο σχεδιασμού επιθέσεων αυτοκτονίας, με σκοπό να διεξάγουμε ιερό πόλεμο στο όνομα του Θεού», αναφέρει ο ομιλητής στο βίντεο που ανέβηκε στο YouTube, αποδεικνύοντας ότι η Αλ Κάιντα, σε συνεργασία με άλλες Ισλαμικές οργανώσεις εξτρεμιστών, κάνει ό,τι μπορεί για να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις στη Συρία.

Την ίδια στιγμή που αντικαθεστωτικοί πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες συνεχίζουν να αρνούνται την οποιαδήποτε εμπλοκή εξτρεμιστών, η Αλ Κάιντα συμβάλλει στη μετάλλαξη της φύσης της σύγκρουσης, εισάγοντας στη μάχη κατά του Προέδρου Μπασάρ αλ-Ασάντ το όπλο που τελειοποίησε στο Ιράκ – τις επιθέσεις αυτοκτονίας.

Ιρακινοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι οι εξτρεμιστές που δρουν στη Συρία είναι σε πολλές περιπτώσεις οι ίδιοι μαχητές που χτυπούν και στη χώρα τους. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 24 Ιουλίου, στενός συνεργάτης του Ιρακινού πρωθυπουργού δήλωσε πως η Αλ Κάιντα που δρα στο Ιράκ είναι η ίδια με την Αλ Κάιντα που δρα στη Συρία.

Μέλος της Αλ Κάιντα, ένας 56χρονος που διαμένει κοντά στο Κιρκούκ στο Ιράκ, μίλησε την Τρίτη σε Ιρακινό δημοσιογράφο, λέγοντας πως η οργάνωση διαθέτει πλέον πείρα στον πόλεμο κατά των Αμερικανών και ακόμη περισσότερη στην παρούσα περίσταση της Συριακής επανάστασης: «Απώτερος στόχος και ελπίδα μας είναι η ίδρυση ενός Συριακο-Ιρακινού ισλαμικού κράτους για όλους τους Μουσουλμάνους, έπειτα η κήρυξη πολέμου ενάντια στο Ιράν και το Ισραήλ και τέλος η απελευθέρωση της Παλαιστίνης».

Σύμφωνα με τον ειδικό σε ζητήματα αντιτρομοκρατίας, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζταουν και επιστημονικό συνεργάτη του Ινστιτούτου Μπρούκινγκς, Ντάνιελ Μπάιμαν, είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η Αλ Κάιντα προσπαθεί να εντείνει τη δραστηριότητά της στη Συρία. Όπως έχει κάνει στο παρελθόν στη Σομαλία και στο Μάλι, αλλά και στην Τσετσενία και την Υεμένη, έτσι και σε αυτή την περίπτωση επιχειρεί να μεταστρέψει μία τοπική σύγκρουση προς όφελός της.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ