Πρόταση Ευ. Μυτιληναίου για σταθερή φορολογία στο 15% - iefimerida.gr

Πρόταση Ευ. Μυτιληναίου για σταθερή φορολογία στο 15%

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη φορολογική συνταγή για την έξοδο από την κρίση και τη δημιουργία πραγματικών συνθηκών οικονομικής ανάπτυξης και αύξησης των φορολογικών εσόδων του κράτους περιέγραψε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας στους μετόχους του ομίλου Μυτιληναίος. Ο όμιλός μας, είπε, είναι υπέρ της συνταγματικής καθιέρωσης σταθερής φορολογίας 15% για όλα τα κέρδη των επιχειρήσεων, διευκρινίζοντας ότι θα πρέπει η ρύθμιση αυτή να περιληφθεί στο σύνταγμα ώστε να μην μπορεί η κάθε κυβέρνηση, ανάλογα με τις συγκυρίες, να αλλάζει το φορολογικό καθεστώς. «Θα δείτε εάν και όταν αυτή η φορολογία καθιερωθεί πόσο θα αυξηθούν τα έσοδα του κράτους από τη φορολογία. Η μείωση του συντελεστή οδηγεί σε αύξηση των φορολογικών εσόδων, δεν θέλει πολλή φαντασία, είναι πράγματα που τα διδάσκουν στο πρώτο έτος του πανεπιστημίου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος.

Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι πέρυσι, και πάλι από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ομίλου, είχε κάνει μια συγκεκριμένη διαπίστωση-προειδοποίηση σε σχέση με τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης. Τότε είχε πει ότι έχουμε φτάσει ως οικονομία σε ένα σημείο όπου εάν αυξηθεί περαιτέρω το ποσοστό του φόρου θα μειωθούν τα φορολογικά έσοδα. Είχε μάλιστα επικαλεστεί και την περίφημη καμπύλη Laffer, γνωστή στην οικονομική θεωρία. «Δεν το πίστεψε ο υπουργός Οικονομικών και τώρα βιώνουμε αυτό ακριβώς το φαινόμενο» τόνισε χθες ο κ. Μυτιληναίος.

Ο επικεφαλής του ομίλου Μυτιληναίος δεν σταμάτησε εκεί και αναφέρθηκε συνολικά στο πρόβλημα του ελλείμματος της ελληνικής οικονομίας που, όπως είπε, αντικατοπτρίζει όλη την παθογένεια του ελληνικού κράτους. Το κράτος δεν μπορεί να συλλέξει φόρους, άρα δεν έχει ικανά έσοδα και απευθύνεται διαρκώς σε αυτούς που ήδη πληρώνουν, πρόσθεσε.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση της ΜΕΤΚΑ, οι μέτοχοι της οποίας ενημερώθηκαν λίγο αργότερα κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της εταιρείας ότι θα κληθούν να πληρώσουν σε φόρους και εισφορές το ποσό των 40 εκατομμυρίων ευρώ. Από όλες τις μεγάλες εταιρείες, μέρισμα δίνουν μόνο όσες είναι υποχρεωμένες, πρόσθεσε ο κ. Μυτιληναίος, που έκανε λόγο για «αφόρητη κατάσταση» από την πλευρά της φορολογίας. Ο μεγαλύτερος μέτοχος δεν είστε εσείς ούτε εγώ, ο μεγαλύτερος μέτοχος είναι το κράτος, κατέληξε ο κ. Μυτιληναίος, απευθυνόμενος στους μετόχους της εταιρείας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ