H υποβάθμιση της Γερμανίας από τη Moody's εξαιτίας ...της Ελλάδας προκαλεί αντιδράσεις - iefimerida.gr

H υποβάθμιση της Γερμανίας από τη Moody's εξαιτίας ...της Ελλάδας προκαλεί αντιδράσεις

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η υποβάθμιση των προοπτικών για τρεις ευρωπαικές χώρες, Γερμανία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, από τον οίκο αξιολόγησης Moody's εξαιτίας ...του κινδύνου εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ προκαλεί ερωτηματικά και ανησυχία για την πορεία της Ευρωζώνης. Η εν λόγω έκθεση έρχεται να επιτείνει την ανασφάλεια στις χώρες της ευρωζώνης αφού επικαλείται τον γνωστό κίνδυνο του Νότου ο οποίος «απειλεί» τις υγιείς οικονομίες του Βορρά.

Σε ανακοίνωσή του το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται καθησυχαστικό για την πορεία της Ευρωζώνης, μετά την έκθεση της Moody's, και επισημαίνει ότι «η Γερμανία θα παραμείνει άγκυρα σταθερότητας». Τονίζει παράλληλα ότι η Γερμανία θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να στηριχθεί η Ευρωζώνη.

«Το υπουργείο Οικονομικών λαμβάνει υπόψη του την άποψη της Moody΄s», τονίζεται στην ανακοίνωση, αλλά η ευρωζώνη έχει θέσει σε εφαρμογή «μια ολόκληρη σειρά μέτρων, τα οποία θα οδηγήσουν σε βιώσιμη σταθεροποίηση, ενώ η πολύ στέρεη κατάσταση της οικονομίας της ίδιας της Γερμανίας δεν έχει αλλάξει».

«Οι οικονομικές αγορές έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στην Γερμανία και αυτό αντανακλάται στο χαμηλό κόστος δανεισμού της χώρας», τονίζει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. «Προωθώντας στέρεες οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές, η Γερμανία παραμένει ασφαλές καταφύγιο και θα συνεχίσει με υπευθυνότητα στον ρόλο της ως άγκυρα σταθερότητας στην Ευρωζώνη. Μαζί με τους εταίρους μας, θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου να διευθετήσουμε την ευρωπαϊκή κρίση χρέους όσο το δυνατόν γρηγορότερα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος δήλωσε ότι η απόφαση της Moody's «επιβεβαιώνει την πολύ ισχυρή αξιολόγηση για μερικά κράτη-μέλη των χωρών της ευρωζώνης, καθώς υποστηρίζονται από τα ισχυρά θεμελιώδη που συνεχίζουν να απολαμβάνουν αυτές και άλλες χώρες της Ευρωζώνης».

«Ενάντια σε αυτό το περιβάλλον, επιβεβαιώνουμε την ισχυρή μας δέσμευση για να διασφαλίσουμε την σταθερότητα της Ευρωζώνης ως σύνολο» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Γιούνκερ, χωρίς ωστόσο να σχολιάζει το στοιχείο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ που περιλαμβάνει η έκθεση.

Την ίδια ώρα, σφοδρή επίθεση στην έκθεση της Moody's την οποία χαρακτηρίζει «καταγέλαστη», «ύποπτη» και «ακατανόητη» εξαπέλυσε πριν από λίγο σε άρθρο της η εφημερίδα Le Monde.

«Στα αγγλικά, moody, είναι κάποιος που παρουσιάζει απρόβλεπτες και ακατανόητες αλλαγές συμπεριφοράς και ταιριάζει τέλεια στην περίπτωση του οίκου αξιολόγησης ο οποίος ανακοίνωσε ότι η Γερμανία ετέθη υπό επίβλεψη επειδή...η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ» καγχάζει σε άρθρο της η γαλλική εφημερίδα.

Το γεγονός ότι η Moody's έβαλε στην ίδια κατηγορία, στην έκθεσή της, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο που πρακτικά δεν έχουν ανοίγματα στη διεθνή αγορά «κάνει την έκθεση ακόμη πιο ύποπτη -ίσως για λόγους βεντέτας- και πραγματικά ακατάληπτη» σχολιάζει καυστικά η Le Monde.

«Το ενδεχόμενο να βγει η Ελλάδα από το ευρώ δεν έχει νόημα σε αυτή την έκθεση. Ακόμη και αν συμβεί δεν θα επιμολύνει τις ευρωπαικές τράπεζες για ένα προφανή λόγο : ο ιδιωτικός τραπεζικός τομέας έχει 100 δις ευρώ σε περίπτωση κινδύνου. Υπάρχουν πράγματι κάποιες ευρωπαικές τράπεζες που αγόρασαν μετοχές ελληνικών τραπεζών αλλά αυτές δεν βρίσκονται ούτε στη Γερμανία, ούτε στην Ολλανδία, ακόμη λιγότερο στο Λουξεμβούργο. Δυο εξ αυτών βρίσκονται στη Γαλλία» σημειώνει η εφημερίδα.

Ας σημειωθεί ότι η Moody΄s Investors Service υποβάθμισε το outlook στην αξιολόγηση Aaa της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου, ενώ επιβεβαίωσε ταυτόχρονα την αξιολόγηση Aaa της Φινλανδίας με σταθερό outlook.

Για την αλλαγή στο outlook ο οίκος επικαλείται την αυξημένη αβεβαιότητα στην Ευρωζώνη αλλά και τους κινδύνους που απορρέουν από μια ελληνική έξοδο.

Ειδικότερα ο οίκος επικαλείται την αυξημένη αβεβαιότητα για την έκβαση της κρίσης χρέους με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο πολιτικής και την αυξημένη ευαισθησία στον κίνδυνο που απορρέει από την ενισχυμένη πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σε συνδυασμό με τον ευρύτερο αντίκτυπο που θα είχε ένα τέτοιο γεγονός για τα μέλη της Ευρωζώνης και ιδιαίτερα για την Ισπανία και την Ιταλία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ