Απαράδεκτες εκφράσεις για την υπουργό τους στη Γαλλία, επειδή είναι ξένη - iefimerida.gr

Απαράδεκτες εκφράσεις για την υπουργό τους στη Γαλλία, επειδή είναι ξένη

Απαράδεκτες εκφράσεις για την υπουργό τους στη Γαλλία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το κορεάτικο όνομά της είναι Kim Jong-suk, είναι 38 ετών και έγινε υπουργός Οικονομικών για τις Μικρές και Μεγάλες Επιχειρήσεις από τον Φρανσουά Ολάντ τον περασμένο Ιούνιο. Οι γονείς της την εγκατέλειψαν, μόλις γεννήθηκε, σε ένα δρόμο της Σεούλ, και υιοθετήθηκε στη Γαλλία σε ηλικία 6 μηνών. Το γαλλικό της όνομα είναι Φλερ Πελερίν και γνωρίζει τον μισογυνισμό της Γαλλίας επειδή είναι όμορφη, επιτυχημένη και ...ξένη.

Η Πελερίν τελείωσε το Λύκειο δύο χρόνια πριν από τους Γάλλους συμμαθητές της και τελείωσε τα μεγαλύτερα οικονομικά Πανεπιστήμια της Γαλλίας. Εργάστηκε δύο χρόνια στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στο Παρίσι, μπήκε στην πολιτική το 2002 και είναι από τους στενότερους συνεργάτες του Φρανσουά Ολάντ.
Σε μια πρόσφατη συζήτηση στη γαλλική Βουλή ένας συντηρητικός βουλευτής διαμαρτυρήθηκε για την απουσία της από την Ολομέλεια, μη γνωρίζοντας ότι η κυρία Πελερίν βρισκόταν σε Επιτροπή Οικονομικών και είπε από τα μικρόφωνα : «...Εκτός και αν έγινε υπουργός μόνο για τους τύπους ή για να παραστήσει τη γλάστρα».

Χθες η κυρία Πελερίν υπέστη νέα δοκιμασία σε ραδιοφωνική της συνέντευξη. Ο δημοσιογράφος προσπαθεί να της αποσπάσει την ομολογία σε τι οφείλει την υπουργοποίησή της και από τον πρόλογό του την ερωτά :

«Ξέρετε πραγματικά γιατί σας επέλεξαν ; Γιατί είστε όμορφη και προέρχεστε από άλλο μέρος ; Γιατί προέρχεστε από μια μειονότητα χωρίς ισχυρή παρουσία ; Μήπως επειδή είστε η απόδειξη ότι υπάρχουν και επιτυχημένες υιοθεσίες ; Μήπως επειδή χρειαζόταν ένα ισχυρό σήμα στις ασιατικές αγορές ; Η μήπως επειδή έχετε ικανότητες ;»

«Ξεκινήσαμε πολύ άσχημα» ήταν η απάντηση της Πελερίν και πρόσθεσε : «Τολμώ να πιστεύω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός εκτίμησαν τις ικανότητές μου πριν με υπουργοποιήσουν».

Η συνέντευξη αυτή προκάλεσε σεισμό αντιδράσεων στη Γαλλία και απασχολεί σήμερα όλα τα γαλλικά ΜΜΕ, «Καλημέρα μισογυνισμός» είναι ένας από τους χαρακτηριστικούς τίτλους μεγάλης εφημερίδας ενώ η γερουσιαστής Laurence Rossignol αποκάλεσε τον δημοσιογράφο «επικίνδυνο μισογύνη βαριάς μορφής».

Αντί λοιπόν οι Γάλλοι να είναι υπερήφανοι που η χώρα τους αναδεικνύει τις ικανότητες ενός προσώπου πέρα από την εθνική ή θρησκευτική του ταυτότητα αυτές οι εκδηλώσεις μισογυνισμού βλάπτουν την εικόνα της Πόλης του Φωτός. Παρότι η Γαλλία έχει πολυπολιτισμική παράδοση πολλών αιώνων εντούτοις τέτοια φαινόμενα προκαλούν ερωτηματικά για την ποιότητα της δημοκρατίας στον πολιτικό και δημοσιογραφικό χώρο.

Την επομένη της υπουργοποίησής της η Φλερ Πελερίν ήταν πρωτοσέλιδο σε όλες τις εφημερίδες της Νότιας Κορέας. Σε μια χώρα που λατρεύει την πανεπιστημιακή μόρφωση τα πτυχία της προκάλεσαν θαυμασμό. Παρότι η ίδια δεν πήγε ποτέ στην Κορέα από το 1974, αφότου υιοθετήθηκε, οι συμπατριώτες της την αποκαλούν «τέκνο της Κορέας».

Ωστόσο το ζήτημα που προέκυψε με την Πελερίν φέρνει στην επιφάνεια το τραυματικό ζήτημα των υιοθεσιών στην Κορέα : η χώρα ήταν επί δεκαετίες πρώτη στην υιοθεσία ορφανών παιδιών. Ενας νοτιοκορεάτης δημοσιογράφος που ζει στο Παρίσι εξομολογείται στην εφημερίδα Le Monde ότι θυμάται ακόμη «τα ουρλιαχτά των μικρών παιδιών στα αεροπλάνα μεταξύ Σεούλ και Παρισιού τη δεκαετία του 70 και 80»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ