ΚΕΕΛΠΝΟ: Ο ιός του Νείλου είναι λιγότερο επιθετικός από πέρσι - iefimerida.gr

ΚΕΕΛΠΝΟ: Ο ιός του Νείλου είναι λιγότερο επιθετικός από πέρσι

ΚΕΕΛΠΝΟ: Ο ιός του Νείλου είναι λιγότερο επιθετικός από πέρσι
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια καλύτερη και προπάντως πιο καθησυχαστική εικόνα για την διάδοση του ιού του Νείλου μέσω των κουνουπιών δείχνουν τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) για φέτος το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, τα κρούσματα του ιού του Νείλου έχουν ξεπεράσει τα 1200, με μόλις ένα στα 140 να θεωρείται βαρύ, δηλαδή να αφορά προσβολή του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος του ασθενή. Τα υπόλοιπα είναι συνήθως ήπια περιστατικά με λίγα ή καθόλου συμπώματα. Οι επιδημιολόγοι του ΚΕΕΛΠΝΟ θεωρούν ότι ο ιός είναι τελικά λιγότερο επιθετικός από πέρσι, καθώς τα νέα κρούσματα ανέρχονται στα τρία εβδομαδιαίως ενώ πέρυσι ήταν πάνω από δέκα.

Από τα 1200 κρούσματα του ιού του Νείλου, μόνο τα 11 χρειάστηκε να επιβεβαιωθούν και εργαστηριακά. Από αυτά τα 11 κρούσματα, ένα οδήγησε σε θάνατο, τέσσερα νοσηλεύονται (τα 2 σε ΜΕΘ), πέντε ιάθηκαν και βγήκαν από το νοσοκομείο ενώ ένα ακόμα δεν χρειάστηκε καθόλου νοσηλεία. Παράλληλα, ο ιός φαίνεται πως προτιμά τις μεγαλύτερες ηλικίες, καθώς οι 11 ασθενείς ήταν από 43 έως 87 ετών με μέσο όρο τα 67.

Πως να προφυλαχθείτε

Το ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστά την συστηματική χρήση εντομοαπωθητικών. Για όσα περιέχουν DEET, προτιμώνται σκευάσματα με συγκέντρωση 30-50% για ενήλικες και 10-30% για παιδιά. Δεν υπάρχουν αντενδείξεις για εγκύους αλλά δεν συστήνεται η χρήση σε παιδιά μικρότερα των δύο μηνών.

Επιπλέον, οι επιδημιολόγοι υπενθυμίζουν ότι τα κουνούπια που είναι φορείς του ιού του Νείλου είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα από το σούρουπο ως το ξημέρωμα και γι' αυτό συνιστούν ρούχα που καλύπτουν όλο το σώμα και τακτικά λουτρά για αφαίρεση ιδρώτα που έλκει τα έντομα. Παράλληλα, πρέπει να αποφεύγεται το πότισμα τις βραδυνές ώρες καθώς και η συσσώρευση στάσιμων νερών σε γλάστρες, βάζα, λάστιχα κλπ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ