Έρχεται νέο πακέτο μέτρων ύψους 6 δισ. ευρώ! - iefimerida.gr

Έρχεται νέο πακέτο μέτρων ύψους 6 δισ. ευρώ!

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ούτε 3 ούτε 4 ούτε καν 5 δισ. ευρώ δεν θα είναι τελικά τα πρόσθετα μέτρα που θα πρέπει να λάβει το υπουργείο Οικονομικών για να πετύχει τους φετινούς δημοσιονομικούς στόχους! Όπως προέκυψε μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που πέρασε μάλλον στα ψιλά λόγω απεργίας των ΜΜΕ, ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα πρέπει να συμπεριλάβει στο ήδη "βαρύ" φορτίο του 2011 ένα ακόμα "πακέτο" που θα κυμαίνεται από τα 5,5 έως τα 6 δισ. ευρώ, έτσι ώστε το έλλειμμα να υποχωρήσει στα 17 δισ. ευρώ στο τέλος του 2011!

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Πολύ απλά ότι η Τρόικα θεωρεί πως λόγω της περσινής υπέρβασης του περσινού ελλείμματος κατά 2,2 δισ. ευρώ (έφτασε στα 24,2 δισ. ευρώ έναντι στόχου 22 δισ. ευρώ) αλλά και λόγω των φετινών αρρυθμιών (ήδη στο 1,9 δισ. ευρώ η υστέρηση των εσόδων και περίπου 150 εκατ. ευρώ οι υπερβάσεις δαπανών), που ενδέχεται να ξεπεράσουν ακόμα και τις αρχικές ανησυχίες για δημοσιονομικές αποκλίσεις 1,7 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση οφείλει να σηκώσει πολύ ψηλότερα τον πήχη των μέτρων. Υπενθυμίζεται ότι πριν καν ψηφιστεί ο Προϋπολογισμός του 2011, το υπουργείο Οικονομικών κατά την προηγούμενη αξιολόγηση είχε υποχρεωθεί σε πρόσθετα μέτρα περίπου 6 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το φετινό "πακέτο" στα 14,3 δισ. ευρώ, ενώ με το νεότερο "πακέτο", ο φετινός Προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί τελικά (;) με μέτρα 20 δισ. ευρώ για προσαρμογή μόλις 7 δισ. ευρώ!

Και το ερώτημα είναι, βέβαια, πώς και από πού θα εξοικονομήσει το υπουργείο Οικονομικών αυτά τα 6 δισ. ευρώ, σε μια αγορά που είναι σχεδόν "νεκρή" κι ενώ ο περιορισμός της σπατάλης στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, φαντάζει ως... ηράκλειος άθλος. Ήδη στους διαδρόμους του υπουργείου ακούγονται πληροφορίες για επίσπευση κάποιων μέτρων που είχαν προγραμματιστεί για το 2012, όπως η επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα αναψυκτικά, ενώ κάποιοι συζητούν και για μεγαλύτερη έκτακτη εισφορά στα κέρδη των επιχειρήσεων, παρά το ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία των ισολογισμών ακόμα και των μεγάλων εισηγμένων εταιριών, οι ζημιές είναι εκτεταμένες. Ακόμα και τα σενάρια για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, που θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να ενισχύσει σημαντικά τα έσοδα με τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ, φαίνεται ότι προσκρούουν όχι μόνο στις αντιδράσεις της Τ. Μπιρμπίλη αλλά και στη νομολογία του ΣτΕ, ενώ επί του παρόντος ο Γ. Παπακωνσταντίνου απορρίπτει τις εισηγήσεις για έκτακτη εισφορά στα φυσικά πρόσωπα.

Μοιραία, η προσπάθεια θα γίνει στο πεδίο των δαπανών, με πιο χαρακτηριστική την προσπάθεια που καταβάλουν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών όχι μόνο να ψηφίσουν αλλά και να εφαρμόσουν από φέτος κιόλας το Νέο Μισθολόγιο, επεκτείνοντάς το μάλιστα και στους εργαζομένους στις ΔΕΚΟ, οι οποίοι προφανώς κινδυνεύουν με περαιτέρω απώλειες, ενώ σίγουρα χαμένοι θα είναι χιλιάδες δικαιούχοι κοινωνικών επιδομάτων, στα οποία θα τεθούν εισοδηματικά κριτήρια...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ