Νέα μονάδα φύλαξης ραδιενεργών αποβλήτων απέκτησε η Βουλγαρία - iefimerida.gr

Νέα μονάδα φύλαξης ραδιενεργών αποβλήτων απέκτησε η Βουλγαρία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέα μονάδα φύλαξης αποβλήτων υψηλού κινδύνου απέκτησε ο πυρηνικός σταθμός Κοζλοντούι, στη Βουλγαρία, που έχει περάσει με επιτυχία όλα τα "stress-tests" (ελέγχους των υποδομών και των τεχνολογιών, που εξασφαλίζουν την ακίνδυνη λειτουργία των πυρηνικών σταθμών σε διάφορες περιστάσεις), μετά το ατύχημα στον ιαπωνικό σταθμό Φουκουσίμα.

Για σημαντικό, νέο βήμα στην πορεία της συνεχούς αύξησης του επιπέδου της ασφάλειας στη λειτουργία του πυρηνικού σταθμού Κοζλοντούι, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.

Στη νέα αποθήκη, προηγμένης τεχνολογίας, θα φυλάσσονται, με απόλυτη ασφάλεια, τουλάχιστον για περίοδο πενήντα χρονών, τα επεξεργασμένα καύσιμα των τεσσάρων παλιών αντιδραστήρων του σταθμού, οι οποίοι έκλεισαν την περίοδο 2003-2006, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Με τον τρόπο αυτό, η χώρα θα εξοικονομήσει σημαντικούς πόρους, από τα κονδύλια που χρειαζόταν μέχρι τώρα για τη μεταφορά των επεξεργασμένων καυσίμων του σταθμού στη Ρωσία, όπως εξήγησε στον Τύπο ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Τράιτσο Τράικοφ.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Βούλγαρου πρωθυπουργού στα βουλγαρικά ΜΜΕ, μετά την εγγύηση της ασφαλούς φύλαξης των επεξεργασμένων καυσίμων των τεσσάρων κλειστών αντιδραστήρων με τρόπο, που ανταποκρίνεται στις πλέον σύγχρονες απαιτήσεις και προδιαγραφές στον τομέα αυτό, στην Ευρώπη και τον κόσμο, το 2012 θα ξεκινήσει η διαδικασία επέκτασης της νέας μονάδας (σ.σ. η αξία της ανέρχεται σε 120 εκ. λέβα ή περίπου 60 εκ. ευρώ και χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων).

Η νέα αυτή μονάδα θα μπορεί να "φιλοξενήσει" και τα επεξεργασμένα καύσιμα των δύο μεγάλων αντιδραστήρων, συνολικής ισχύος δύο χιλιάδων μεγαβάτ, που λειτουργούν τώρα στο Κοζλοντούι.

Στο Κοζλοντούι, άλλωστε, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Μπορίσοφ, προβλέπεται να εγκατασταθεί ένας έβδομος αντιδραστήρας, ως μια νέα πυρηνική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που θα λειτουργεί μαζί με τον πυρηνικό σταθμό Μπέλενε.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός υπογράμμισε πως όλοι οι αρμόδιοι παράγοντες, αλλά και η κοινή γνώμη στη Βουλγαρία, την Ευρώπη και τον κόσμο, πρέπει να αντιμετωπίζουν, με νηφαλιότητα και ρεαλισμό, το θέμα της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας, αποφεύγοντας τις συναισθηματικές και εσπευσμένες κρίσεις και αντιδράσεις, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο κ. Μπορίσοφ εξέφρασε ακόμη την ελπίδα πως έως το τέλος της χρονιάς, η Βουλγαρία, μαζί με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, θα έχει στη διάθεση της τα νέα κριτήρια των αρμοδίων οργάνων της Κομισιόν, που θα προσδιορίζουν όλα τα σύγχρονα, απαραίτητα μέτρα για τη συνεχή αύξηση της ασφάλειας της λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών στην ενωμένη Ευρώπη. Κι αυτό, ώστε, όπως τόνισε, η Σόφια να μπορέσει να προχωρήσει στις αποφάσεις που έχουν σχέση με την περαιτέρω ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα της.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ