Οικολόγοι- Πράσινοι: Απέτυχαν παντού οι ιδιωτικοποιήσεις στην ύδρευση

Την κατηγορηματική αντίθεσή τους στη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση των εταιρειών ύδρευσης στην περιοχή πρωτεύουσας (ΕΥΔΑΠ) και Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) εκφράζουν οι Οικολόγοι- Πράσινοι.

Σε σχετική ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι η διεθνής εμπειρία από τον τομέα της ύδρευσης δεν δικαιώνει τις κυβερνητικές θέσεις και προσθέτουν ότι αντιτάσσονται στην ιδιωτικοποίηση «για λόγους αειφορικής διαχείρισης του νερού πρωτίστως, αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης, χρηστής και αποτελεσματικής διοίκησης».

Τονίζουν επίσης:

«Επιπλέον, για εμφανείς λόγους δημοσίου συμφέροντος, καμία παραχώρηση ταμιευτήρων και Υδροηλεκτρικών έργων της ΔΕΗ σε ιδιωτικό έλεγχο δεν μπορεί να γίνει λόγω του πολλαπλού τους ρόλου (ενέργεια, ύδρευση, άρδευση)».

Οι Οικολόγοι -Πράσινοι επικαλούνται έκθεση την οποία υπερψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις 3 Ιουλίου, σχετικά με την εφαρμογή της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μεταξύ άλλων αναφέρεται:

«Το νερό είναι αναπαλλοτρίωτο δημόσιο αγαθό απαραίτητο για τη ζωή και δεν πρέπει να είναι πηγή κέρδους, ενώ η πρόσβαση στο νερό αποτελεί ένα θεμελιώδες και πανανθρώπινο δικαίωμα. H βιώσιμη διαχείριση του νερού είναι μια αναγκαιότητα για το περιβάλλον και την υγεία που παίζει σημαντικό και ρυθμιστικό ρόλο στον κύκλο του κλίματος».

Οι Οικολόγοι – Πράσινοι υπενθυμίζουν ότι στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενσωματώθηκαν 17 τροπολογίες, τις οποίες είχε καταθέσει το στέλεχός τους, Νίκος Χρυσόγελος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ