Βενιζέλος: Στον αέρα ο Προϋπολογισμός χωρίς νέο Μεσοπρόθεσμο

Δύο σαφή μηνύματα, ένα προς την κυβέρνηση και ένα προς τους διαφωνούντες στο ΠΑΣΟΚ έστειλε ο πρόεδρος του Κινήματος, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Μιλώντας στην παρθενική συνεδρίαση της προσωρινής Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ, χτυπά «καμπανάκι» στην κυβέρνηση και μάλιστα δύο ημέρες πριν την σύσκεψη στο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ προειδοποιώντας πως εφόσον δεν υπάρξει επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Σύμφωνο δεν θα κλείσει ο προϋπολογισμός ούτε του 2012 ούτε του επόμενου έτους.

Ταυτόχρονα, διεμήνυσε προς ορισμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ότι η συμπεριφορά τους δεν συνάδει με την ανασυγκρότηση της παράταξης. Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος, αναφερόμενος στα κυβερνητικά τόνισε με νόημα πως θεμέλιο της προγραμματικής σύγκλισης είναι η αναθεώρηση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, αρχής γενομένης από της παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά τρία και πάντως κατά τουλάχιστον δυο έτη. «Μόνον έτσι μπορεί να διαμορφωθεί επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής από τώρα - β´ εξάμηνο του 2012 - μέχρι το τέλος του 2016» επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος και προειδοποίησε: «Χωρίς αυτό το επικαιροποιημένο ΜΠΔΣ που θα λάβει υπ' όψιν του τα νέα μακροοικονομικά δεδομένα και ιδίως την βαθύτερη ύφεση, δεν μπορεί ούτε ο προϋπολογισμός του 2012 να κλείσει, ούτε ο προϋπολογισμός του 2013 να καταρτιστεί και να κατατεθεί ως προσχέδιο την πρώτη Δευτέρα του Οκτώβριο, όπως προβλέπει το Σύνταγμα».

Ταυτόχρονα, ο κ. Βενιζέλος παραδέχεται πως «η κυβέρνηση κι άρα η χώρα πρέπει να δώσει άμεσα και απτά δείγματα γραφής στην προώθηση όλων των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, όπως παρουσιάσθηκαν στην προγραμματική σύγκλιση και τις προγραμματικές δηλώσεις». Ενώ όπως είπε, πρέπει επίσης η κυβέρνηση «να προωθήσει την εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2012 με αναφορά σε ένα επικαιροποιημένο ΜΠΔΣ προκειμένου να διευκολυνθεί η παρουσίαση του όλου σχεδίου στη Βουλή και στην κοινωνία».

Ως προς τις σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση ξεκαθάρισε πως θέλει να είναι μακράς πνοής και τετραετούς θητείας, την στηρίζει και λειτουργεί σε σχέση με αυτήν προτρεπτικά, υποστηρικτικά, ελεγκτικά. Διευκρίνισε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν θα ακολουθήσει την στάση της ΝΔ απέναντι στην κυβέρνηση Παπαδήμου και πολύ περισσότερο την στάση της ΝΔ απέναντι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέχρι τον Νοέμβριο του 2011».

Επεσήμανε πως το κόμμα του «επιμένει στην αυστηρή εφαρμογή κανόνων διαφάνειας και αξιοκρατίας στην στελέχωση του κυβερνητικού και γενικότερα του κρατικού μηχανισμού» και ζήτησε από όλες τις ως τώρα γνωστές κυβερνητικές και κοινοβουλευτικές πρακτικές «να προσαρμοστούν το ταχύτερο στα δεδομένα μιας τρικομματικής Κυβέρνησης συνεργασίας και μιας επτακομματικής Βουλής που περιλαμβάνει ακραίες ως προς τις αντιλήψεις ,το ύφος και τις πρακτικές τους δυνάμεις».

Κάνοντας εκτενή αναφορά στα εσωκομματικά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αισθάνθηκε την ανάγκη να αιτιολογήσει τις επιλογές του στα όργανα. Παραδέχθηκε ότι η συγκρότηση των οργάνων ενός σύγχρονου θεσμικού προοδευτικού κόμματος μπoρεί να γίνει μόνο με την δημοκρατική τους ανάδειξη, την εκλογή τους. Αλλά εξήγησε ότι όρισε προσωρινά όργανα για να καλυφθούν οι ανάγκες της μεταβατικής περιόδου προς το συντακτικό Συνέδριο αναγνωρίζοντας ότι αυτό «εμπεριέχει πολύ σοβαρά προβλήματα καθώς καμία σύνθεση δεν μπορεί να είναι άριστη κατά τη γνώμη όλων».

Ο κ. Βενιζέλος άφησε σαφείς αιχμές κατά στελεχών που αντιδρούν στις επιλογές του. Χωρίς να τους κατονομάσει, αν και ήταν σαφές ότι «φωτογράφιζε» στελέχη όπως η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Ανδρέας Λοβέρδος, τόνισε πως «σε ατομικό επίπεδο φοβούμαι ότι δεν έχει γίνει από όλους εκείνους που είχαμε συμμετοχή στα πράγματα, η αναγκαία αξιολόγηση της δημόσιας διαδρομής μας τα τελευταία χρόνια» και πρόσθεσε: «Αυτό εξηγεί σε κάποιο βαθμό ορισμένες συμπεριφορές που δεν συμβάλλουν στην προσπάθεια της παράταξης να σταθεί και να ανασυσταθεί υπό εξαιρετικά δύσκολες και πιεστικές συνθήκες».

Επανέλαβε πως είναι προσωπικά «πολύ υπομονετικός» και πως τους θέλει όλους δίπλα του. «Σέβομαι όλες τις προσωπικές ευαισθησίες, κυρίως την προσωπικότητα και την αυτοεκτίμηση κάθε στελέχους, παλαιότερου ή νεότερου , για τον ρόλο που κατά τη γνώμη του πρέπει να έχει. Υπό μια προϋπόθεση: ότι και εμείς κατανοούμε τις ευαισθησίες. τις επιλογές και τις προσδοκίες της κοινωνίας» είπε με έμφαση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Χθες, ο κ. Βενιζέλος, είχε συνάντηση με τους προέδρους της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, της ΓΕΣΕΒΕ, της ΓΕΣΑΣΕ, του Οικονομικού και του Τεχνικού Επιμελητηρίου που κινούνται πολιτικά κοντά στον χώρο της δημοκρατικής παράταξης και συζήτησε μαζί τους για την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στην χώρα, αλλά και τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να συνεισφέρει στην έξοδο από την κρίση.

Φωτογραφία: Eurokinissi

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ