Ρίτσαρντ Ντόκινς: Η μαγεία της πραγματικότητας - Πώς ξέρουμε τι είναι πραγματικά αληθές; - iefimerida.gr

Ρίτσαρντ Ντόκινς: Η μαγεία της πραγματικότητας - Πώς ξέρουμε τι είναι πραγματικά αληθές;

Ρίτσαρντ Ντόκινς: Η μαγεία της πραγματικότητας - Πώς ξέρουμε τι είναι πραγματικά
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το ενδέκατο κατά σειρά βιβλίο του Βρετανού εξελικτικού βιολόγου, πρώην καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και συγγραφέα του πολυσυζητημένου Η περί Θεού αυταπάτη, κυκλοφόρησε πριν από μερικούς μήνες στο εξωτερικό και λίγο καιρό μετά και στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Τραυλός και έχει ήδη αποτελέσει το επίκεντρο πολλών έντονων συζητήσεων και διενέξεων.

Γραμμένο σε εκλαϊκευμένη γλώσσα, απευθύνεται σε παιδιά και οικογένειες. Αντικείμενό του η εξήγηση γιατί η επιστήμη είναι καλύτερη απ' ό,τι η θρησκεία ως προς τη διαλεύκανση του πώς λειτουργεί ο φυσικός κόσμος.

Ο χειμώνας δεν προκαλείται από το ταξίδι της Περσεφόνης στον κάτω κόσμο, το ουράνιο τόξο δεν έχει να κάνει με την υπόσχεση του Θεού στο Νώε, ενώ ο ήλιος θα εξακολουθήσει να ανατέλλει, ακόμη κι αν ο θεός-ήλιος των Αζτέκων δεν πάρει την καθημερινή του δόση αχνιστού αίματος και παλλόμενων ανθρώπινων καρδιών.

Σήμερα, έχουμε γνώση των ατομικών και υποατομικών σωματιδίων, της τροχιάς και της διάθλασης του φωτός που είναι σε θέση να εξηγήσουν τα όσα μαγικά συνθέτουν την πραγματικότητα του φυσικού μας κόσμου.

Ο τόμος κυκλοφόρησε σε δύο εκδοχές: μία σκληρόδετη εικονογραφημένη, ένα είδος coffee-table λευκώματος για παιδιά, και μία απλούστερη δίχως εικόνες η οποία αριθμεί περί τις 260 σελίδες, δίνοντας έτσι σε μικρούς και μεγάλους την ευκαιρία να μάθουν τι είναι οι τεκτονικές πλάκες, πώς λειτουργεί η τροφική αλυσίδα, πώς τα ραδιοκύματα φτιάχνονται από το ίδιο υλικό με το φως και πολλά άλλα.

Το βιβλίο προσφέρει πλήθος εξηγήσεων, οι οποίες περιστρέφονται όλες γύρω από το κεντρικό επιχείρημα του βιβλίου το οποίο δεν είναι άλλο από την αδυνατότητα συνύπαρξης της επιστήμης και της θρησκείας. Ο κόσμος είναι θεμελιωδώς φυσικός και λογικο-επιστημονικά αποκρυπτογραφήσιμος.

Αυτή την περίοδο, ο Ρίτσαρντ Ντόκινς μάχεται ενάντια στη διδασκαλία της Δημιουργίας - ως γεγονότος και όχι ως μυθοπλασίας - στα σχολεία.

Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα εξής έργα του, όλα σε έγκυρες μεταφράσεις και πολύ προσεγμένες εκδόσεις:

Το εγωιστικό γονίδιο (The Selfish Gene, 1976) Εκδόσεις Σύναλμα (1998)
Ο τυφλός ωρολογοποιός (The Blind Watchmaker, 1986) Εκδόσεις Κάτοπτρο (2001)
Ο Ποταμός της Ζωής (River Out of Eden, 1995) Εκδόσεις Κάτοπτρο (1995)
Υφαίνοντας το Ουράνιο Τόξο (Unweaving the Rainbow, 1998) Εκδόσεις Τραυλός (2000)
Ο εφημέριος του διαβόλου (A Devil's Chaplain, 2003) Εκδόσεις Τραυλός (2008)
Η περί Θεού αυταπάτη (The God Delusion, 2006) Εκδόσεις Κάτοπτρο (2007)
Το μεγαλύτερο θέαμα στη Γη: Η απόδειξη για την εξέλιξη (The Greatest Show on Earth: The Evidence for Evolution, 2009) Εκδόσεις Αβγό (2009)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ