Ούτε ο ένας στους δέκα δεν θα πάρει επιστροφή φόρου - iefimerida.gr

Ούτε ο ένας στους δέκα δεν θα πάρει επιστροφή φόρου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η χειρότερη στιγμή της χρονιάς για τους Έλληνες φορολογούμενους έφτασε και δεν είναι άλλη από την εξόφληση των φόρων. Σταδιακά 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά φόρο εισοδήματος 5,1 δισ. ευρώ σε δέκα μηνιαίες δόσεις, η πρώτη από τις οποίες θα πρέπει να καταβληθεί τον Αύγουστο.

Ωστόσο το σοκ με το οποίο θα βρεθούν αντιμέτωποι οι πολίτες δεν έχει προηγούμενο. Σύμφωνα με «τα Νέα», φέτος υπάρχουν φορολογούμενοι όχι απλώς δεν θα πάρουν επιστροφή όπως γινόταν τα τελευταία χρόνια, αλλά θα κληθούν να πληρώσουν φόρους χιλιάδων ευρώ. Πως φαίνεται ούτε καν ένας στους δέκα δεν αναμένεται να πάρει επιστροφή φόρου.

Οι τεράστιες επιβαρύνσεις διαμορφώθηκαν με την πτώση του αφορολόγητου στα 8.000 ευρώ και στη συνέχεια στα 5.000 ευρώ από 12.000 ευρώ που ίσχυε για το 2010. Την ίδια στιγμή δεν προσαρμόστηκε η μηνιαία παρακράτηση στα νέα χαμηλά αφορολογήτου και στις αλλαγές των συντελεστών.

Επιπλέον το ψαλίδι που έπεσε σε φοροαπαλλαγές για τόκους στεγαστικών δανείων, ιατρικά έξοδα, ενοίκια, αλλά και η καθιέρωση ενιαίας έκπτωσης μόνο από τον φόρο και όχι από το εισόδημα.

Έπαιξαν καθοριστικό ρόλο. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι απαιτούμενες αποδείξεις αυξήθηκαν στο 25%του πραγματικού ή τεκμαρτού εισοδήματος, με αποτέλεσμα να πέφτουν στην παγίδα χιλιάδες φορολογούμενοι που μέτρησαν τις αποδείξεις με τα δηλωθέντα εισοδήματα και πιάστηκαν στην παγίδα των αυξημένων τεκμηρίων.

Μέχρι τώρα από τα 1.937.343 εκκαθαριστικά που έχουν ήδη αποσταλεί, επτά στα δέκα ραβασάκια που έρχονται είναι χρεωστικά, με τον μέσο φόρο 1,3 εκατομμυρίων φορολογουμένων στα 1.547 ευρώ. Μόλις 168.607 ή το 8,7% του συνόλου είναι πιστωτικά, με τους επιστρεφόμενους φόρους στα 91 εκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ