Η κυβέρνηση ψάχνει 11,5 δισ. για να τα κόψει από τον Προϋπολογισμό - iefimerida.gr

Η κυβέρνηση ψάχνει 11,5 δισ. για να τα κόψει από τον Προϋπολογισμό

Η κυβέρνηση ψάχνει 11
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Απανωτές είναι οι συσκέψεις κυβερνητικών προσώπων με αρμόδιους φορείς προκειμένου να περάσουν από «κόσκινο» οι περικοπές των 11,5 δισ. ευρώ του νέου Μεσοπροθέσμου, που θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2013.

Το απόγευμα της Παρασκευής, πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ευρεία σύσκεψη με την συμμετοχή 40 διευθυντών, υπό τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, κατά την οποία συζητήθηκε ποιες θα είναι οι περικοπές αυτές.

Ο «πονοκέφαλος» της κυβέρνησης είναι ότι πρέπει άμεσα να κοπούν από τον κρατικό Προϋπολογισμό αυτά τα χρήματα, χωρίς ωστόσο να θιχτούν τα ειδικά μισθολόγια, να μην γίνουν οι οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων και να μην επιβληθούν νέοι φόροι.

Το οικονομικό επιτελείο έχει στα χέρια του μελέτη του ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών), την οποία είχε παραγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση, στην οποία καταγράφονται κωδικό προς κωδικό όλες οι δαπάνες του Προϋπολογισμού. Ο χρόνος για να ευρεθεί από που θα γίνουν οι περικοπές είναι ασφυκτικός καθώς οι προτάσεις πρέπει να είναι έτοιμες στις 23 Ιουλίου, μια ημέρα πριν την έλευση της Τρόικα.

Την ερχόμενη Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αναμένεται να έχει συνάντηση με τους εμπλεκόμενους υπουργούς. Στόχος είναι να καθοριστεί το πλαίσιο έτσι ώστε να είναι έτοιμο για την σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, που θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην σύσκεψη της Παρασκευής στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν υπήρξε κάποιο τελικό πόρισμα σχετικά με το ποιες θα είναι οι δαπάνες που θα περικοπούν. Ωστόσο έγινε σαφές πως πρέπει να υπάρξει «ομαδικός» συντονισμός των εμπλεκομένων υπουργείων, καθώς κάθε απόφαση μπορεί να ληφθεί μόνο με σχετική εντολή του υπουργείου Οικονομικών.

Η σύσκεψη στο ΓΛΚ αποτέλεσε κατά κάποιο τρόπο συνέχεια της διυπουργικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών. Στην ευρεία αυτή σύσκεψη, βασικό θέμα συζήτησης ήταν όπως αναμενόταν η περικοπή των δαπανών, αλλά και η εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων προκειμένου να μην γίνουν περαιτέρω μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια.

Ο Γιάννης Στουρνάρας παρέδωσε ήδη στους τροϊκανούς έναν κατάλογο ισοδύναμων μέτρων ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, όσο δηλαδή και οι σχεδιασθείσες περικοπές στα ειδικά μισθολόγια. Αν η πρόταση δεν γίνει δεκτή από τους δανειστές μας η κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει κατά 6% τα ειδικά μισθολόγια (αντί για 12%) και αν ούτε αυτό γίνει δεκτό τότε θα αναζητηθεί λύση ώστε να περισωθούν τουλάχιστον τα μισθολόγια των ένστολων, για τους οποίους έχει δεσμευθεί προσωπικά ο Αντώνης Σαμαράς.

Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι το σταυρόλεξο είναι πολύ δύσκολο να επιλυθεί και οι υπουργοί βρίσκονται σε συναγερμό προκειμένου να καταλήξουν σε ισοδύναμα και να παρουσιάσουν λίστα με μέτρα ως τις 23 Ιουλίου.

Η συζήτηση για τα μέτρα θα διαρκέσει ως τις 10 Αυγούστου. Τότε αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα ώστε να συνταχθεί η έκθεσή της και αν είναι θετική θα ανοίξει ενδεχομένως ο δρόμος για την επόμενη δόση τον Σεπτέμβριο. Επίσης, τότε θα μπορέσει η κυβέρνηση να ξεκινήσει και την συζήτηση για την αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ