Η (πρώτη) διαβολοβδομάδα του Γιάννη Στουρνάρα -Ερχονται και άλλες - iefimerida.gr

Η (πρώτη) διαβολοβδομάδα του Γιάννη Στουρνάρα -Ερχονται και άλλες

Η (πρώτη) διαβολοβδομάδα του Γιάννη Στουρνάρα -Ερχονται και άλλες
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το πρώτο τεστ αντοχής πέρασε ο Γιάννης Στουρνάρας ενώ δεν έχει κλείσει ακόμη μια εβδομάδα υπουργός Οικονομικών. Με αφορμή την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου πέρασε δύσκολες ώρες μπαίνοντας στις συμπληγάδες της κυβέρνησης και, χωρίς να βγαίνει λαβωμένος από την αναμέτρηση με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς, πήρε ωστόσο τα πρώτα μαθήματα λεπτών ισορροπιών που πρέπει να κρατήσει τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στην Ευρώπη.

Η δοκιμασία που υπέστη ο υπουργός Οικονομικών στο πρόσφατο Eurogroup, όπου συνάντησε κλίμα καχυποψίας και δυσπιστίας για την Ελλάδα, δεν ήταν τίποτα μπροστά στη βάσανο που τον υπέβαλαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί.

Ολα άρχισαν όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανήσυχος ότι εμπεδώνεται ένα κλίμα μνημονιακής υποταγής, μετά το Eurogroup, ύψωσε τους τόνους και άφησε να εννοηθεί ότι η στάση του κ. Στουρνάρα ήταν ιδιαίτερα «ενδοτική» στις απαιτήσεις των δανειστών. Μια πρώτη δήλωση της εκπροσώπου Tύπου Φώφης Γεννηματά προ διημέρου δεν άφηνε κανένα περιθώριο στον κ. Στουρνάρα: Tο ΠΑΣΟΚ επιθυμούσε να αλλάξει η εντύπωση της μνημονιακής υποταγής (και από τον φόβο του ΣΥΡΙΖΑ), ήθελε να βάλει σε νέα βάση τη συζήτηση για τη δημοσιονομική προσαρμογή και αποδοκίμαζε ευθέως κάθε προσπάθεια να φανεί ότι η Ελλάδα θα εκτελεί υπάκουα τις εντολές της Tρόικα.

«Αν συνεχίσουμε έτσι, μη θέτοντας το ζήτημα της επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, θα τιναχτούν όλα στον αέρα» ήταν η χαρακτηριστική φράση του κ. Βενιζέλου, ενδεικτική των προθέσεών του, σε κλειστή σύσκεψη στην Ιπποκράτους με το επιτελείο του.

Η δυσκολότερη στιγμή στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό για τον κ. Στουρνάρα ήταν το τηλεφώνημα που δέχτηκε χθες το πρωί από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δυο άνδρες αντάλλαξαν αιχμηρές εκφράσεις και μειωτικούς χαρακτηρισμούς. Η μεταξύ τους σχέση και χημεία δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα καλή. Πρόσφατα, μάλιστα, δοκιμάστηκε επικίνδυνα όταν ένα non paper που διέρρευσε αθέλητα από τη... ΔΗΜΑΡ αποκάλυπτε ότι ο κ. Βενιζέλος δεν ήθελε για τη θέση του υπουργού Οικονομικών τον Γιάννη Στουρνάρα. Η επιλογή του για το κρίσιμο υπουργείο έγινε τελικά με εντολή του Αντώνη Σαμαρά και τη συναίνεση του Φώτη Κουβέλη ενώ όλα δείχνουν ότι ο κ. Βενιζέλος δεν ήρε ποτέ τις επιφυλάξεις για το πρόσωπό του.

Η δεύτερη δοκιμασία για τον κ. Στουρνάρα ήταν η «απολογία» στην οποία εκλήθη κατά τη χθεσινή σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών. Είναι βέβαιο ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό πριν από τη σύσκεψη και εκλήθη να παραμείνει στο Μέγαρο Μαξίμου μετά το τέλος της συνάντησης των τριών. Είναι άγνωστο σε ποιο κλίμα έγινε η ενημέρωση όταν βρέθηκε μπροστά στους αρχηγούς. Το μήνυμα που πήρε, πάντως, είναι ότι δεν μπορεί να χαράζει μόνος την διαπραγματευτική πολιτική της χώρας και ότι θα πρέπει να εκτελεί εντολές της τρικομματικής κυβέρνησης.

Ο κ. Στουρνάρας γνωρίζει, ωστόσο, ότι δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια διαπραγμάτευσης στην παρούσα φάση. Η χώρα μας πρέπει πρώτα να δείξει δείγματα γραφής και να υλοποιήσει ορισμένες δεσμεύσεις του Μνημονίου πριν προχωρήσει σε συζητήσεις με τους εταίρους για αλλαγή των όρων της συμφωνίας. Οπως του το έθεσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ η Αθήνα δεν πρέπει ούτε να διανοηθεί οποιαδήποτε άλλη συζήτηση πριν εφαρμόσει τις αποκρατικοποιήσεις και τις μεταρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί.

Προς το παρόν, ο κ. Στουρνάρας έχει την αμέριστη στήριξη του πρωθυπουργού και του Φώτη Κουβέλη. Ο Αντώνης Σαμαράς του τηλεφώνησε χθες το πρωί και του δήλωσε ότι τον στηρίζει πλήρως ενώ το ίδιο μήνυμα του έστειλε και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Το ατύχημα με τις συμπληγάδες της συγκυβέρνησης απεφεύχθη προς το παρόν αφού ο κ. Στουρνάρας δείχνει να αποδέχεται τον ρόλο του «αλεξικέραυνου» των πολιτικών αρχηγών. Ο υπουργός Οικονομικών γνωρίζει ότι είναι πιθανόν οι τρεις αρχηγοί να ρίχνουν πάνω του τις ευθύνες ώστε να αποφεύγουν οι ίδιοι το πολιτικό κόστος. Το θέμα είναι πόσο μπορεί να αντέξει ο κ. Στουρνάρας να συμπιέζεται ανάμεσα στους καχύποπτους ευρωπαίους εταίρους και την εύθραυστη εσωτερική πολιτική σκηνή και ταυτόχρονα να χειρίζεται τα δύσκολα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας που δείχνουν να επιδεινώνονται όσο η χώρα μας δυσκολεύεται να τηρήσει τις δύσκολες υποχρεώσεις του Μνημονίου.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ