Με φάρμακο για σκύλους θα γίνει η επόμενη εκτέλεση θανατοποινίτη στις 18 Ιουλίου

Το δικαστήριο της Τζόρτζια στις ΗΠΑ απέρριψε την αίτηση αναστολής της προγραμματισμένης για την 18η Ιουλίου εκτέλεση με θανατηφόρο ένεση, που κατέθεσε ένας 52χρονος θανατοποινίτης, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς του περί νοητικής υστέρησης. Λόγω έλλειψης του κλασσικού κοκτέηλ φαρμάκου εκτελέσεων θα χρησιμοποιηθεί μόνο ένεση πεντοβαρβιτάλης, του φαρμάκου ευθανασίας για σκυλιά.

Παρόλο που η εκτέλεση με θανατηφόρα ένεση θεωρείται η πιο «ανθρώπινη» μέθοδος, αφού μοιάζει με ιατρική διαδικασία περισσότερο, παρά με εκτέλεση, η θεωρία αυτή αμφισβητείται έντονα, γιατί η διαδικασία διαρκεί γύρω στα 35-40 λεπτά με τον βαρυποινίτη να έχει ως το τέλος πληρως τις αισθήσεις του και να γνωρίζει οτι τα επόμενα λεπτά θα είναι τα τελευταία του, γεγονός που παρατείνει την αγωνία του, ενω το παραμικρό λάθος (πχ να μην έχει προετοιμαστεί σωστά το φάρμακο, ή να εισαχθεί η ένεση σε φλέβα κι όχι σε αρτηρία) θα κάνει τη διαδικασία ακόμα χειρότερη, αφού ο θανατοποινήτης θα πεθάνει αργά με φρικτούς πόνους.

Θα είναι η πρώτη φορά που θα δοκιμαστεί αυτή το «πρωτότυπο» φάρμακο για τη διαδικασία της εκτέλεσης και το «πειραματόζωο» στο οποίο θα δοκιμαστεί η νέα μέθοδος είναι ο 52χρονος Γουόρεν Χιλ.

Ο Χιλ καταδικάστηκε σε θάνατο για το φόνο ενός συγκρατούμενού του το 1990, ενώ ήταν ήδη στη φυλακή με ποινή ισόβιας κάθειρξης επειδή είχε σκοτώσει με 11 πυροβολισμούς τη φίλη του, το 1986.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης υποστήριξαν στο δικαστήριο ότι το χαμηλό IQ (70) του πελάτη τους αποδεικνύει νοητική υστέρηση, προσπαθώντας να επιτύχουν αναβολή της εκτέλεσης, αφού σύμφωνα με το Σύνταγμα των ΗΠΑ και με απόφαση που εξέδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ το 2002, η εκτέλεση ανθρώπων που είναι «διανοητικά καθυστερημένοι» είναι απάνθρωπη τιμωρία.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ άφησε την οριστική απόφαση περί εκτέλεσης των ατόμων με νοητική υστέρηση, να την λαμβάνει κάθε πολιτεία ξεχωριστά και η πολιτεία της Τζόρτζια θεωρείται από τις πολύ «αυστηρές» πολιτείες στο θέμα της θανατικής ποινής και γενικά θέτει πολύ υψηλά όρια για την απόδειξη νοητικής υστέρησης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ