Ο Βενιζέλος στο Μαξίμου για να τα «ψάλλει» στον Στουρνάρα - iefimerida.gr

Ο Βενιζέλος στο Μαξίμου για να τα «ψάλλει» στον Στουρνάρα

Ο Βενιζέλος στο Μαξίμου για να τα «ψάλλει» στον Στουρνάρα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

O Ευάγγελος Βενιζέλος προσήλθε στην σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών με την παρουσία Στουρνάρα με στόχο «όχι τη σύγκρουση, αλλά για να ξεκαθαρίσει την εθνική στρατηγική της συμμαχικής κυβέρνησης».

Το μήνυμα αυτό προέκυψε μετά την σύσκεψη που έγινε το απόγευμα στην Ιπποκράτους με την παρουσία του κ. Βενιζέλου και της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο η δυσαρέσκεια στην Ιπποκράτους είναι δεδομένη για τους χειρισμούς του υπουργού Οικονομικών στο Eurogroup καθώς -όπως λένε- δεν έθεσε θέμα συνολικής επαναδιαπραγμάτευσης (επιμήκυνση δημοσιονομικής προσαρμογής κλπ).

Παρότι η εκπρόσωπος Τύπου Φώφη Γεννηματά αλλά και όλοι οι συνεργάτες
του Ευάγγελου Βενιζέλου διαψεύδουν μετά βδελυγμίας ότι το ΠΑΣΟΚ θέτει «θέμα Στουρνάρα» είναι προφανές ότι στοχοποιούν τον υπουργό Οικονομικών. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι στη σύσκεψη με κομματικά στελέχη, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Αντώνης Σαμαράς «δεν θα έχει αντίρρηση» για την στρατηγική αυτή. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης διατύπωσε τον προβληματισμό: «Το θέμα είναι αν στηρίζουμε την κυβέρνηση ή όχι».

«Η όποια συμφωνία για την επαναδιαπραγμάτευση πρέπει να επιτευχθεί σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών Ελλάδας και ΕΕ και όχι σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών» είναι η «γραμμή» της Ιπποκράτους η οποία διατυπώνει ενστάσεις για τους χειρισμούς του Γιάννη Στουρνάρα. Ως εκ τούτου προκρίνεται να υπάρξει τηλεδιάσκεψη ή και πρόσκληση των κορυφαίων της ΕΕ (Μέρκελ, Ολάντ) στην Αθήνα, εφόσον η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού δεν του επιτρέπει να ταξιδέψει.

Η άποψη του κ. Βενιζέλου είναι πως πρέπει να προηγηθεί μια καθαρή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και εταίρων στο «υψηλότερο δυνατό επίπεδο» και κατόπιν να αρχίζει να εφαρμόζεται το όποιο πρόγραμμα. «Η ύφεση θα μεγαλώσει, η φοροδοτική ικανότητα πολιτών είναι ελάχιστη» ήταν η αγωνία που εκφράζει η Ιπποκράτους τονίζοντας ότι πρέπει να μπει σε ένα συνολικό πλαίσιο διαπραγμάτευσης τόσο τα 3 δις που απαιτούνται για το 2012, όσο και τα 11 δις για το 2013-2014 καθώς και η επιμήκυνση που ζητά η Ελλάδα μέχρι το 2016. Αυτό είναι το «πακέτο» στο οποίο ζητά ο Ευάγγελος Βενιζέλος να συμφωνήσουν τα τρία κόμματα με τους κορυφαίους κοινοτικούς ηγέτες.
Αμέσως μετά την συνάντηση των αρχηγών, ο κ. Βενιζέλος θα κάνει άτυπη ενημέρωση στην Ιπποκράτους.

Στην δίωρη περίπου σύσκεψη στην Ιπποκράτους, εκτός του κ. Βενιζέλου μετείχαν η εκπρόσωπος Τύπου Φώφη Γεννηματά, ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Μιχάλης Χρυσοχοίδης και Εύη Χριστοφιλοπούλου, οι υπεύθυνοι Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης και Πάρις Κουκουλόπουλος, οι βουλευτές Θάνος Μωραίτης, Κώστας Σκανδαλίδης, Μίμης Ανδρουλάκης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και οι Νίκος Ανδρουλάκης, Χρήστος Πρωτόπαπας, Τόνια Αντωνίου και οι συνεργάτες του Γιάννης Δατσέρης, Άντα Κιούρκα και Ηλίας Βεργίτσης.

Η σύνθεση της σύσκεψης, οδηγεί αρκετούς να πιστεύουν ότι τα στελέχη αυτά θα απαρτίσουν τελικά και την Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ, οι ανακοινώσεις για την οποία αναβλήθηκαν για αύριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος προσκάλεσε στην σύσκεψη και τον Ανδρέα Λοβέρδο ο οποίος δεν προσήλθε, ενώ έκανε και πρόταση στην Άννα Διαμαντοπούλου (η οποία απουσιάζει στις Βρυξέλλες) να μετάσχει στο κορυφαίο όργανο και εισέπραξε μια κατ' αρχήν άρνηση.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ