Δεκτή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόταση του Κρ. Αρσένη για τη δασική προστασία - iefimerida.gr

Δεκτή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόταση του Κρ. Αρσένη για τη δασική προστασία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Απαγόρευση της δόμησης για τριάντα χρόνια στις εκτάσεις των καμένων δασών, χρηματοδότηση για την πρόληψη των πυρκαγιών και την προστασία των δασών ζήτησε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπερψηφίζοντας σχετική έκθεση του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κρίτωνα Αρσένη.

Η έκθεση, που εγκρίθηκε και αναφέρεται στη δασική προστασία και την προσαρμογή των δασών ενόψει της κλιματικής αλλαγής, αποτελεί την επίσημη τοποθέτηση του Κοινοβουλίου επί της σχετικής πράσινης βίβλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενόψει της αναθεώρησης της δασικής στρατηγικής της ΕΕ, της αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αλλά και της καθιέρωσης στρατηγικής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Μεταξύ των προτάσεων που περιλαμβάνονται στην έκθεση Αρσένη και εγκρίθηκαν από το Ευρωκοινοβούλιο είναι:

- η επανεισαγωγή νομοθετικού πλαισίου και χρηματοδότησης για την παρακολούθηση των δασών και την πρόληψη των πυρκαγιών

- η αύξηση της χρηματοδότησης της δασικής προστασίας και της προστασίας της δασικής βιοποικιλότητας, μέσω του ταμείου αγροτικής ανάπτυξης, καθώς τα δάση αποτελούν άνω του 42% της ευρωπαϊκής υπαίθρου

- η έναρξη χρηματοδότησης των δημόσιων φορέων στις χρηματοδοτήσεις για δάση, εφόσον άνω του 40% των ευρωπαϊκών δασών είναι δημόσια

- η θέσπιση 30ετoύς απαγόρευσης της δόμησης σε εκτάσεις καμένες από εμπρησμό

- η θέσπιση υποχρεωτικής εφαρμογής της ενεργούς αειφόρου δασικής διαχείρισης, προσαρμοσμένη στην κλιματική αλλαγή

- η θέσπιση νομικά δεσμευτικών κριτηρίων βιωσιμότητας για τη δασική βιομάζα που χρησιμοποιείται για ενέργεια

Βασικός άξονας της έκθεσης είναι η αναγνώριση των αυξημένων διασυνοριακών απειλών από την κλιματική αλλαγή για τα δάση, αλλά και της σημασίας των δασικών οικοσυστημάτων για την προσαρμογή των ευρωπαϊκών κοινωνιών στην κλιματική αλλαγή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ