Starfish Prime: Η πύρινη ραδιενεργή μπάλα που έσβησε φώτα, διέλυσε δορυφόρους - iefimerida.gr

Starfish Prime: Η πύρινη ραδιενεργή μπάλα που έσβησε φώτα, διέλυσε δορυφόρους

Όταν τα πυρηνικά έβαλαν φωτιά στον ουρανό
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πριν από 50 χρόνια, οι ΗΠΑ έκαναν μια πυρηνική δοκιμή που έμεινε στην ιστορία για την τεράστια ισχύ της, καθώς το ηλεκτρομαγνητικό κύμα που δημιουργήθηκε κατέστρεψε δορυφόρους, και παρέλυσε το ηλεκτρικό δίκτυο της Χαβάης 1.500 χιλιόμετρα μακρυά, την ώρα που οι τουρίστες χάζευαν αμέριμνοι την φωτιά στον ουρανό.

Στις 9 Ιουλίου του 1962, ο αμερικάνικος στρατός σε συνεργασία με την Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και την Υπηρεσία Ατομικής Άμυνας των ΗΠΑ εκτόξευσαν έναν πύραυλο Thor που μετέφερε μια θερμοπυρηνική κεφαλή 1,5 μεγατόνων, 31 χιλιόμετρα νοτίως της νήσου Τζόνστον στον Ειρηνικό. Όταν ο πύραυλος έφτασε στο απόγειό του και κατέβηκε στα 400 χιλιόμετρα, το ατομικό υπερόπλο πυροδοτήθηκε, παράγοντας μια λευκή έκλαμψη και δημιουργώντας μια μπάλα από πυρακτωμένα σωματίδια που κινήθηκαν αρχικά με 2000 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.

Τα σωματίδια της πύρινης μπάλας από την πυρηνική έκρηξη προκάλεσαν πολλαπλά σέλαα στον ουρανό που φώτισαν τα πάντα σε μια πολύ μεγάλη ακτίνα. Παράλληλα, όμως, δημιούργησαν έναν ηλεκτρομαγνητικό παλμό (EMP) πολύ μεγαλύτερο απ΄ ότι ανέμεναν οι επιστήμονες. Το ηλεκτρομαγνητικό κύμα κατέστρεψε όργανα μέτρησης και ταξίδεψε σε ακτίνα 1.500 χιλιομέτρων. Φτάνοντας στα κατοικημένα νησιά της Χαβάης έβγαλε εκτός λειτουργίας το ηλεκτρικό δίκτυο, φανάρια, συναγερμούς ενώ προκάλεσε βλάβη και στις τηλεπικοινωνίες.

Ενώ τα υψηλής ενέργειας σωματίδια βήτα φώτιζαν τον ουρανό, άλλα ηλεκτρόνια με μεγάλη ενέργεια δημιουργούσαν ραδιενεργές ζώνες γύρω από την Γη, καταστρέφοντας το ένα τρίτο των δορυφόρων που βρίσκονταν σε χαμηλή τροχιά.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με μαρτυρίες, ορισμένα ξενοδοχεία της Χαβάης είχαν διοργανώσει ειδικά «πάρτυ rainbow bomb» στα roof garden τους για να παρακολουθήσουν οι τουρίστες τα σέλαα από την έκρηξη....

Μάθετε περισσότερα για το Starfish Prime εδώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ