Επιφυλακτικό το Πατριαρχείο για την "αποκατάσταση" Εφραίμ - iefimerida.gr

Επιφυλακτικό το Πατριαρχείο για την "αποκατάσταση" Εφραίμ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με σαφείς «επιφυλάξεις», υποδέχθηκε η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου τη νέα απόφαση της Γεροντείας της Μονής Βατοπεδίου με την οποία αποδόθηκαν και πάλι οι διοικητικές και οικονομικές αρμοδιότητες του ηγούμενου Εφραίμ, που του είχαν αφαιρεθεί λόγω της κρίσης που είχαν προκαλέσει οι οικονομικές δραστηριότητες της Μονής και τα ομώνυμα σκάνδαλα που είχαν απασχολήσει την ελληνική πολιτική ζωή.

Eπιστολή της Γεροντείας που διαβιβάστηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, μέσω της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους, ανακοίνωσε την απόδοση των διοικητικών και οικονομικών αρμοδιοτήτων του ηγουμένου Εφραίμ, αφού, όπως σημειώνει η επιστολή της Γεροντείας, «παρά τις έρευνες δεν έχει προκύψει ζήτημα εναντίον του».

Η Σύνοδος του Πατριαρχείου έλαβε γνώση της επιστολής στην τελευταία συνεδρία της και «έθεσε την επιστολή στον σχετικό φάκελο», μέχρις ότου ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα που συνεχίζεται.

Αρμόδιες πηγές της Συνόδου αναφέρουν ωστόσο ότι στη σχετική συζήτηση εκφράστηκαν απορίες και ερωτηματικά για την απόφαση. Tο Πατριαρχείο "επιφυλάσσεται με κάθε έννοια του όρου", έλεγε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αρμοδία πηγή της Συνόδου.

Η Σύνοδος του Πατριαρχείου είχε εκφράσει τη λύπη της για την εμπλοκή του ηγούμενου Εφραίμ στη δίνη που είχε δημιουργηθεί γύρω από οικονομικές δραστηριότητες του ηγούμενου της Μονής Βατοπεδίου και του είχε υποδείξει να παραιτηθεί.

Η Γεροντεία της Μονής Βατοπεδίου απομάκρυνε τότε τον ηγούμενο από τα διοικητικά και οικονομικά καθήκοντά του, αφήνοντάς του ωστόσο την πνευματική εξουσία επί της Μονής.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν ασκεί διοικητικό έλεγχο επί της Ιεράς Κοινότητος και των Μονών του Αγίου Όρους και δεν επεμβαίνει στις εσωτερικές τους υποθέσεις. Στα πλαίσιο της πνευματικής αρμοδιότητας που έχει επί του Όρους, είχε τότε υποδείξει τον ηγούμενο Εφραίμ να παραιτηθεί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ