Κυβέρνηση- αντιπολίτευση: Ξεκινάει αδυσώπητος πόλεμος - iefimerida.gr

Κυβέρνηση- αντιπολίτευση: Ξεκινάει αδυσώπητος πόλεμος

Κυβέρνηση- αντιπολίτευση: Ξεκινάει αδυσώπητος πόλεμος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η διήμερη αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης δεν αποτελεί καλό οιωνό για τα επόμενα βήματα της διακυβέρνησης της χώρας. Οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανέβηκαν πολύ ψηλά, χωρίς να ευρεθεί κανένα πεδίο συνεννόησης.

Αιτία πολέμου στάθηκαν οι ιδιωτικοποιήσεις αλλά με φόντο το Μνημόνιο και την εφαρμογή του οι δυο πλευρές έδωσαν μια πρόγευση του τι θα επακολουθήσει: πολεμικό κλίμα σε όλα τα μέτωπα, με απειλές για φυλακή από τη μια και κατηγορίες για «λόμπι της δραχμής» από την άλλη. Είναι ενδεικτικό ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για «ξεσηκωμό του λαού και εμφύλιο σπαραγμό» αν συνεχιστεί αυτή η αντιπαράθεση.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι επίσης το γεγονός ότι για πρώτη φορά η αντιπολίτευση εμφανίστηκε σε κοινό μέτωπο. ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Ελληνες, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή έδειξαν να συμφωνούν σε κομβικά σημεία της αντιμνημονιακής πολιτικής αλλά και τη διερεύνηση σκανδάλων. Και οι τέσσερις συμφώνησαν απολύτως ότι η τρικομματική κυβέρνηση δεν τήρησε τις προεκλογικές της υποσχέσεις περί καταγγελίας ή αναθεώρησης του Μνημονίου.

Για πρώτη φορά, σε υψηλούς τόνους, ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε την πρόθεσή του να προτείνει τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών για τη διερεύνηση της υπόθεσης Siemens λέγοντας ότι «ακόμη και στην τριτοκοσμική Νιγερία κάποιοι έκατσαν στο σκαμνί». Σύμπτωση απόψεων προκύπτει ανάμεσα στα 4 κόμματα και στις περιπτώσεις που υπάρξουν νόμοι ή συμβάσεις για τις αποκρατικοποιήσεις.

Η απειλή που εκτόξευσε ο Αλέξης Τσίπρας ότι θα μπουν φυλακή όσοι προχωρήσουν τις ιδιωτικοποιήσεις άναψε τα πνεύματα κατά το διήμερο των προγραμματικών δηλώσεων στη βουλή. Ο Πρωθυπουργός αναγκάστηκε να απαντήσει σε εξίσου υψηλούς τόνους λέγοντας:

«Κύριε Τσίπρα, αφήστε τα παχιά λόγια, τις απειλές και το παραμύθι του φόβου. Αφήστε τους άλλους, αν είναι, εμένα θα βάλετε πρώτο φυλακή. Δεν σηκώνει η Βουλή ούτε οι δημόσιοι υπάλληλοι αυτές τις απειλές αφού τους λέτε ουσιαστικά να μην υπογράφουν τις αποκρατικοποιήσεις. Είναι αδιανόητο, είμαι από το 1977 βουλευτής, πρώτη φορά ακούστηκε κάτι τέτοιο στη βουλή. Είναι προφανές, δεν ξέρετε τι λέτε».

Η μεταξύ τους αντιπαράθεση κορυφώθηκε όταν ο κ. Τσίπρας αποκάλεσε την κυβέρνηση «Μνημονιακή παρένθεση» και προειδοποίησε για το τι θα επακολουθήσει λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκινήσει Ανένδοτο αντιπολίτευσης. Οι αναφορές του ήταν τόσο έντονες που ο πρωθυπουργός στην αντίδρασή του απάντησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αντίρρηση να καεί η Αθήνα, έκανε λόγο για αμετροέπεια, οίηση και μεγαλομανία της αξιωματικής αντιπολίτευσης και απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα είπε:

«Δεν είναι δεκαπενταμελές συμβούλιο εδώ μέσα».

Σε υψηλούς τόνους απάντησε στον κ. Τσίπρα και ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγορώντας τον ότι «καιροφυλακτεί περιμένοντας την αποτυχία της κυβέρνησης» και ότι «η συνέχιση αυτής της πολιτικής θα οδηγήσει στον ξεσηκωμό του λαού και στον εμφύλιο σπαραγμό».

Από την πλευρά του ο Φώτης Κουβέλης στήριξε την κυβέρνηση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση αποτελεί «ευκαιρία και δυνατότητα για να μείνει η Ελλάδα στην ΕΕ και στο ευρώ, για να επαναδιαπραγματευτεί με αξιοπρέπεια την απαγκίστρωση από τους δυσμενείς όρους του Μνημονίου και να ξεφύγει η χώρα από τη δίνη της κρίσης».

Τα τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης, παρότι διαφωνούν σε κάποια θέματα (μεταναστευτικό) δείχνουν να κινούνται σε κοινή γραμμή απέναντι στην κυβέρνηση. Αλέξης Τσίπρας, Πάνος Καμμένος, Νίκος Μιχαλολιάκος και Αλέκα Παπαρήγα τοποθετήθηκαν περίπου με τα ίδια λόγια στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και των σκανδάλων.

Η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει εξεταστικές για τη Siemens είναι πολύ πιθανόν να βρει σύμφωνα τα άλλα κόμματα. Το ίδιο ισχύει και για τις ιδιωτικοποιήσεις και δεν αποκλείεται οι βουλευτές των 4 κομμάτων να έχουν κοινή γραμμή όταν κληθούν να υπερψηφίσουν ή να καταψηφίσουν τα επίμαχα νομοσχέδια το επόμενο διάστημα.

Ο Πάνος Καμμένος μίλησε για «στημένες αποκρατικοποιήσεις» και αποκάλεσε την συγκυβέρνηση «ειδικού σκοπού και όχι εθνικού σκοπού» προκειμένου να παραγραφούν τα σκάνδαλα. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος δήλωσε εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων ενώ η Αλέκα Παπαρήγα κάλεσε τα λαικά κινήματα «σε μαζική πάλη και όχι αποσπασματικές διεκδικήσεις».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ