Πολλοί έκαναν απεργία, λίγοι πήγαν στην πορεία - iefimerida.gr

Πολλοί έκαναν απεργία, λίγοι πήγαν στην πορεία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Από υψηλή συμμετοχή στους εργασιακούς χώρους και μικρή στη συγκέντρωση και την πορεία που ακολούθησε, χαρακτηρίστηκε η 24ωρη γενική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Σε πολλούς εργασιακούς χώρους η συμμετοχή ήταν καθολική και έφτασε στο 100%. Καθολική στο 100% ήταν η συμμετοχή στα διυλιστήρια, τα ναυπηγεία, τις μεταφορές και τα πλοία, στο 95% στα λιμάνια, στο 90% στα μεταλλεία και τις κατασκευές, στο 80% στις τράπεζες και στο 85% στις ΔΕΚΟ, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο Πεδίον του Άρεως και ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή, όπου τα προεδρεία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ παρέδωσαν το ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης, στον Πρόεδρο της Βουλής και στους εκπροσώπους των κομμάτων.

Στο ψήφισμα τονίστηκε ότι "οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι θα συνεχίσουν κατά των πολιτικών που επιβάλλουν, την ύφεση, την ανεργία, την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό και τονίζονταν η ανάγκη να πληρώσουν οι έχοντες και οι φοροκλέπτες".

Ανάλογες ήταν και οι τοποθετήσεις των περισσότερων ομιλητών.

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ τόνισε ότι "απαιτείται μια πολιτική η οποία θα αποκαταστήσει τις αδικίες ,θα ενισχύσει τον κόσμο της μισθωτής εργασίας και θα δώσει μεγάλο βάρος στην αντιμετώπιση της ανεργίας ,στη δημιουργία ανάπτυξης με θέσεις εργασίας γιατί αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας".

Απαντώντας σε ερώτηση για την αναγκαιότητα συναίνεσης σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, είπε ότι θα πρέπει προηγουμένως να "αποκατασταθούν οι αδικίες που έπεσαν ως πέλεκις στο κεφάλι των μισθωτών και των συνταξιούχων να υπάρξει διαφάνεια πολιτική βούληση να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή γνωστών και επωνύμων και να συμφωνηθεί ότι "ο δημόσιος οικονομικός χώρος ,τα δίκτυα οι υποδομές ,οι επιχειρήσεις που παράγουν κοινωνικά αγαθά ,όπως την ενέργεια και το νερό ,δεν μπορούν να παραδοθούν στις αδηφάγες ορέξεις των ιδιωτών".

Ο κ. Παναγόπουλος κατέληξε λέγοντας ότι "απαιτείται πολιτική η οποία θα αποκαταστήσει τις αδικίες, θα ενισχύσει τον κόσμο της μισθωτής εργασίας και θα δώσει μεγάλο βάρος στην αντιμετώπιση της ανεργίας, στη δημιουργία ανάπτυξης με θέσεις εργασίας".

Η οικονομία έχει βυθιστεί στη μεγαλύτερη ύφεση της μεταπολεμικής περιόδου ανέφερε στην ομιλία του ο Λεωνίδας Καραθανάσης μέλος της Ε.Ε της ΓΣΕΕ και πρόσθεσε ότι η ανεργία έχει φθάσει το 18% και 1 εκατομμύριο άνθρωποι ζουν με εισόδημα κάτω των 6.000 ευρώ.

Ο κ. Καραθανάσης πρόσθεσε ότι η εισφοροδιαφυγή η εισφοροκλοπή και η μαύρη εργασία υπάρχουν σε χώρους με ονομεατεπώνυμο, και απαιτείται πολιτική βούληση για την πάταξή τους, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά τον χώρο του τουρισμού και επισητισμού όπου η αδήλωτη εργασία έχει αγγίξει το 60%.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Νίκος Κιοτσούκης, κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι ακολουθεί "πολιτική που βυθίζει την χώρα σε ύφεση, αυξάνει δραματικά την ανεργία, την ακρίβεια, και τα λουκέτα στην αγορά" ενώ έχει "στόχο της έχει να εξυπηρετήσει τους ξένους και τους εγχώριους κερδοσκόπους τοκογλύφους δανειστές" ενώ ζήτησε να πληρώσουν για την κρίση "οι γνωστοί φοροκλέπτες και φοροδιαφεύγοντες και όχι τα μόνιμα και νόμιμα υποζύγια του συστήματος, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι"

Για "καταστροφή του παραγωγικού ιστού της χώρας", έκανε λόγο σε δηλώσεις του το μέλος του ΓΣ της ΓΣΕΕ Γιώργος Γαβρίλης (Αυτόνομη Παρέμβαση,) και ζήτησε "απεμπλοκή από το μνημόνιο, παραγωγική ανασυγκρότηση και αναδιανομή του εισοδήματος ώστε να υπάρξουν δυνατότητες διαφυγής από τα σημερινά αδιέξοδα".

Με ανακοίνωσή της τέλος η ΑΔΕΔΥ, αναφερόμενη στα επεισόδια που σημάδεψαν το τέλος της χθεσινής πορείας "εκφράζει τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της στους τραυματισμένους συναδέλφους" και τονίζει ότι "ο αυταρχισμός και τα μέσα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάμψουν τον αγώνα των εργαζομένων ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα".

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ