Τα μικρόβια των θαλάσσιων φυκιών, σύμμαχοι κατά της τερηδόνας

Πρόσφατη μελέτη απο Βρετανούς ερευνητές, απέδειξε ότι η προσθήκη ενζύμων από μικρόβια θαλασσίων φυκιών σε οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα μπορεί να μας προσφέρει καλύτερη προστασία έναντι της τερηδόνας.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νιουκάστλ με επικεφαλής τον Δρ Νικ Τζακουμποβιξ μελέτησαν τον Bacillus licheniformis (βάκιλος) ο οποίος βρίσκεται στα φύκια της θάλασσας, σε μία προσπάθεια να δουν αν μπορούσε να καθαρίσει τα σκαριά των πλοίων.

όμως η έρευνα οδηγήθηκε σε άλλα χωράφια, αφού τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν αποδεικνύουν παράσχει προστασία σε περιοχές μεταξύ των δοντιών, όπου συνήθως συσσωρεύεται η πλάκα, παρά το τακτικό βούρτσισμα και τα ένζυμα του μικροβίου την διασπούν αποτρέποντας την εμφάνιση της τερηδόνας.

«Η πλάκα απαρτίζεται από βακτήρια που συναθροίζονται για να αποικίσουν μια περιοχή σε μια προσπάθεια να διώξουν τους τυχόν ανταγωνιστές. Οι κλασσικές οδοντόκρεμες δρουν αφαιρώντας την πλάκα που περιέχει τα βακτήρια, αλλά όχι πάντα αποτελεσματικά, γι' αυτό και οι άνθρωποι ενώ προσέχουν την στοματική υγιεινή τους τελικά εκδηλώνουν τερηδόνα, ουλίτιδα και άλλα οδοντικά προβλήματα», εξηγεί ο Δρ Τζακουμποβιξ.

Απαιτούνται φυσικά περισσότερες έρευνες για να επαληθευθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της νέας αυτής τεχνικής καταπολέμησης της τερηδόνας, πριν οποιοδήποτε προϊόν φτάσει τελικά στα ράφια των σούπερ-μάρκετ, αλλά ο απώτερος στόχος είναι να μπορέσουν να ενσωματώσουν τη δύναμη αυτή σε μια οδοντόκρεμα, ένα στοματικό διάλυμα ή ένα οδοντιατρικό παρασκεύασμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ