«Προφορικά» στον Τόμσεν δίνει σήμερα ο Ανδρέας Λυκουρέντζος - iefimerida.gr

«Προφορικά» στον Τόμσεν δίνει σήμερα ο Ανδρέας Λυκουρέντζος

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης μπαίνει για άλλη μια φορά στο στόχαστρο της Tρόικα. Οι τρεις επικεφαλής της αντιπροσωπείας θα περάσουν το μεσημέρι το κατώφλι του υπουργείου Υγείας προκειμένου να ζητήσουν διαφάνεια, μειώσεις και να εξετάσουν ακόμη και το ζήτημα του υψηλού κόστους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από τους... μετανάστες.

Τις γενναίες προσπάθειες που ξεκίνησε ο Ανδρέας Λοβέρδος για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης καλείται να συνεχίσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας η οποία δέχεται σήμερα την αντιπροσωπεία της τρόικας. Ο Ανδρέας Λυκουρέντζος επικεντρώνει την προσπάθεια του στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και στο σύστημα εποπτείας των προμηθειών στα νοσοκομεία.

Μια πρόγευση των προθέσεων της Τρόικα πήρε χθες η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας κατά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της task force Χορστ Ράιχενμπαχ. Στη συνέντευξη που παραχώρησε αμέσως μετά ο κ. Λυκουρέντζος αναφέρθηκε στην τιμή του φαρμάκου και επικαλέστηκε το παράδειγμα της Αυστρίας λέγοντας ότι στόχος της Ελλάδας «είναι η χαμηλότερη δυνατή τιμή».

Αυτό σημαίνει ότι θα μπει ψαλίδι στις τιμές των φαρμάκων με τις τιμές των γενοσήμων να είναι οι πρώτες που μειώνονται. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας η Αυστρία διαθέτει δυναμικό σύστημα τιμολόγησης των γενόσημων φαρμάκων (αντίγραφα των πρωτοτύπων) βάσει του οποίου η τιμή των τριών πρώτων σκευασμάτων που λαμβάνουν άδεια κυκλοφορίας πέφτει στο 40% του πρωτοτύπου, ενώ για τα επόμενα τρία η τιμή πέφτει στο 30% και το παράδειγμα αυτό αναμένεται να μιμηθεί η Ελλάδα.

Η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας σχεδιάζει επίσης να εφαρμόσει άμεσα την συνταγογράφηση βάσει της δραστικής ουσίας, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα της τρόικας για να μειωθούν οι τιμές των φαρμάκων. Ας σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο μέτρο είχε υιοθετηθεί από τον κ. Λοβέρδο και συνάντησε την λυσσαλέα αντίδραση της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και κύκλων της φαρμακευτικής αγοράς που διατηρεί σχέσεις με τη ΝΔ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η χθεσινή παρέμβαση του κ. Ράιχενμπαχ για το υψηλό κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που παρέχεται στους μετανάστες. Ο ξένος αξιωματούχος παραδέχτηκε ότι το μεταναστευτικό αποτελεί πρόβλημα για την Ελλάδα και ενημερώθηκε για τη διαδικασία που επιτρέπει στη χώρα μας ακόμη και σε λαθρομετανάστες να καλύπτονται ιατροφαρμακευτικά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς αποκάλυψε χθες ότι ζήτησε στον κ. Ράιχενμπαχ οικονομική συνδρομή από τις υπηρεσίες της Ε.Ε. ώστε να αντιμετωπιστεί το υψηλό κόστος ιατροφαρμακευτικής φροντίδας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ