Παπανδρέου: "Δέχομαι ιδέες, όχι υποδείξεις" - iefimerida.gr

Παπανδρέου: "Δέχομαι ιδέες, όχι υποδείξεις"

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δύο βασικά μηνύματα για την πορεία της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα έστειλε κατά τη διάρκεια της χθεσινής και προχθεσινής (κυρίως) συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός. Πρώτον, ότι δεν δέχεται υποδείξεις από κανέναν και, δεύτερον, ότι δέχεται ...ιδέες από όλους.

Στην πραγματικότητα, ο Γιώργος Παπανδρέου επιχείρησε να "βάλει στη θέση τους" υπουργούς που έχουν σηκώσει "μπαϊράκι", όπως εσχάτως οι Ανδρέας Λοβέρδος, Ευάγγελος Βενιζέλος και Άννα Διαμαντοπούλου, αλλά και παλιότερα οι Λούκα Κατσέλη, Τίνα Μπιρμπίλη, Χρήστος Παπουτσής κ.ά. Ζήτησε λοιπόν "ενιαία γραμμή"στις "ειλημμένες" -όπως διεμήνυσε, μη αφήνοντας περιθώριο παρερμηνειών- αποφάσεις (βλ. σκληρό πακέτο αποκρατικοποιήσεων και Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα) και έκφραση κάθε διαφορετικής άποψης εντός των οργάνων, με τον όρο να μη βγαίνουν παραέξω. Ρίχνοντας, δε, το μπαλάκι στην αντιπολίτευση, έδωσε το σύνθημα της αναζήτησης συναίνεσης, που ναι μεν δεν θα εκφραστεί με την ψήφιση του "οδικού χάρτη" με 180, αλλά θα αναζητηθεί πολιτικά.

«Ζητούμε από όλους να συμβάλουν, πάντα μέσα από σοβαρό διάλογο, στις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα (...) Καλούμε όλους στην ουσιαστική συμμετοχή και στη διαμόρφωση του οδικού χάρτη», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια του σύντομου και... ήρεμου υπουργικού συμβουλίου χθες. Κάνοντας λόγο μάλιστα για πορεία με κριτήριο το εθνικό συμβέρον, διεμήνυσε προς όλους -εντός και εκτός της κυβέρνησης και του κόμματός του- ότι «προσωπικά, ακούω όλες τις προτάσεις και ιδέες, χωρίς προκαταλήψεις και δογματισμούς, από όπου και αν προέρχονται, εντός ή και εκτός Ελλάδας. Καμία ιδέα δεν περισσεύει, καμία πρόταση δεν είναι εκ προοιμίου απορριπτέα, αλλά αξιολογείται, αν είναι χρήσιμη, αν είναι υπεύθυνη, αν δεν είναι απλά καιροσκοπική, αν υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και όχι την ιδιοτέλεια», είπε, μία ημέρα πριν από το Ζάππειο ΙΙ, όπου ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς θα παρουσιάσει (σήμερα) τις δικές του προτάσεις για έξοδο της χώρας από την κρίση. Τις τελευταίες, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να αξιολογήσει κατά το δυνατόν αντικειμενικά και να υιοθετήσει κάποιες εφόσον τις βρει θετικές, κάνοντας έτσι το πρώτο βήμα για τη συναίνεση, που θα ζητήσει με πολιτικό και όχι εκβιαστικό τρόπο, όπως λένε οι παροικούντες το Μέγαρο Μαξίμου, εντός της Βουλής, κατά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου. Οι πιέσεις για συναίνεση των πολιτικών κομμάτων, άλλωστε, έρχονται έξωθεν και είναι πλέον αρκούντως πιεστικές.

Μπορεί πάντως, στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, να ήταν όλα "μέλι γάλα", όπως χαρακτηριστικά έλεγαν υπουργοί, ωστόσο η κόντρα, που λίγο έλειψε να οδηγήσει σε έξοδο από την κυβέρνηση τον Ευάγγελο Βενιζέλο προχθές, δεν έχει ξεχαστεί. Το ίδιο και η "έκρηξη" του Ανδρέα Λοβέρδου ή οι "παραινέσεις" της Άννας Διαμαντοπούλου. «Έγινε 'ουρά' του Λοβέρδου», λένε για τον κ. Βενιζέλο συνάδελφοί του υπουργοί και βουλευτές εντός του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας πως εκτέθηκε διπλά, με την on camera αυτοαναίρεσή του αργότερα. Άλλοι πάλι τα βάζουν με τον Ανδρέα Λοβέρδο. «Να μη λέει γενικότητες. Ας μας πει ποιοι είναι οι καλοί και ποιοι οι κακοί υπουργοί και τι θα έκανε εκείνος στη θέση ενός 'κακού' υπουργού. Θέλει να πουλήσουμε το νερό; Ας το πει ευθέως», σημειώνουν, εκτιμώντας πως όλων οι παρεμβάσεις είχαν να κάνουν καθαρά με τη λεγόμενη "επόμενη μέρα" στο ΠΑΣΟΚ και τις δικές τους προσωπικές, πιθανόν και αρχηγικές, φιλοδοξίες.

Μετά το τελευταίο διήμερο πάντως, οι πολιτικές εξελίξεις επισπεύδονται. Δεν είναι λίγοι οι βουλευτές εντός του ΠΑΣΟΚ που παρατηρούν πως «δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι», "βλέποντας" ανασχηματισμό ακόμα και ως την Κυριακή, άλλως προκήρυξη εκλογών το αμέσως επόμενο διάστημα. Πιο ψύχραιμα, στελέχη της κυβέρνησης απορρίπτουν τις εκλογές, αλλά εκτιμούν πως ο ανασχηματισμός είναι προ των πυλών. Χρονικά τον τοποθετούν μετά την ψήφιση του Οδικού Χάρτη και την επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου από τις Βρυξέλλες στα τέλη του Ιουνίου, ενώ δεν είναι λίγοι και όσοι το "βλέπουν" να έρχεται νωρίτερα, ίσως και με την κατάθεσή του στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, αμέσως μετά την αναχώρηση των ελεγκτών της τρόικας από την Αθήνα. Το μόνο σίγουρο, είναι πως το επόμενο διάστημα θα έχει πολύ ενδιαφέρον...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ