Το Ιράν είναι έτοιμο να πλήξει Αμερικανικές βάσεις στον Κόλπο σε περίπτωση επίθεσης - iefimerida.gr

Το Ιράν είναι έτοιμο να πλήξει Αμερικανικές βάσεις στον Κόλπο σε περίπτωση επίθεσης

Το Ιράν είναι έτοιμο να πλήξει Αμερικανικές βάσεις στον Κόλπο σε περίπτωση επίθε
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Απαντώντας σε αναφορές που θέλουν τις ΗΠΑ να εντείνουν τη στρατιωτική παρουσία τους στην περιοχή του Κόλπου, αξιωματικός της πολεμικής αεροπορίας της Ιρανικής Επαναστατικής Φρουράς δήλωσε χθες, Τετάρτη 4 Ιουλίου, πως 35 αμερικανικές βάσεις στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και στρατιωτικές υποδομές στο Ισραήλ βρίσκονται στο στόχαστρο των Ιρανικών πυραυλικών συστημάτων σε ενδεχόμενη αμερικανική επίθεση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Fars, ο στρατηγός Αμίρ Αλί Χατζιζαντέχ προέβη στην εξής δήλωση: «Έχουμε προλάβει να πάρουμε μέτρα ώστε στα πρώτα λεπτά μετά από ενδεχόμενη επίθεση να μπορούμε να πλήξουμε με πυραύλους ένα μεγάλο αριθμό βάσεων... Αυτές οι βάσεις βρίσκονται όλες εντός του βεληνεκούς των πυραύλων μας, ενώ εξίσου καλοί στόχοι για μας είναι και τα κατεχόμενα εδάφη [αναφορά στο Ισραήλ]».

Οι δηλώσεις του Ιρανού αξιωματικού έγιναν στο περιθώριο τριήμερης στρατιωτικής άσκησης με κωδική ονομασία «Μέγας Προφήτης Επτά», η οποία έλαβε χώρα ως απάντηση στις πιέσεις που δέχεται η χώρα από τη Δύση και, ειδικότερα, στο εμπάργκο πετρελαίου που έχει επιβληθεί από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σκοπός όμως της άσκησης ήταν και η απόδειξη ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στη βιομηχανία πυραυλικών συστημάτων, παρά τα αρκετά ατυχήματα, τα οποία έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα το Νοέμβριο του 2011, όταν μία έκρηξη στη βάση πυραύλων στο Αλγκαντίρ, όχι μακριά από την Τεχεράνη, οδήγησε στο θάνατο μεγάλο αριθμό μελών της Επαναστατικής Φρουράς, καθώς και τον αρχιστράτηγο Χασάν Μογκαντάμ, ο οποίος εθεωρείτο ο αρχιτέκτονας του πυραυλικού προγράμματος της χώρας.

Οι ΗΠΑ έχουν από την πλευρά τους ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία τους στον Κόλπο, αυξάνοντας τον αριθμό των πολεμικών αεροσκαφών και των ναρκαλιευτικών, προετοιμαζόμενες για ένα ενδεχόμενο κλείσιμο του στενού του Χορμούζ από το Ιράν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ