Η απόρρητη εισήγηση συνεργάτη του Αντ. Σαμαρά για το Ζάππειο 2 - iefimerida.gr

Η απόρρητη εισήγηση συνεργάτη του Αντ. Σαμαρά για το Ζάππειο 2

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μέτρα-σοκ για τη μείωση του δημοσίου τομέα αλλά και ένα επαναστατικό φορολογικό σύστημα που καθιερώνει ατομικό προοδευτικό φόρο με κλίμακες απο 10% έως 28% περιλαμβάνει η εισήγηση κορυφαίου συνεργάτη του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, η οποία ήταν μέχρι και χθες το απόγευμα αντικείμενο διαβούλευσης προκειμένου να περιληφθεί ή όχι στο πακέτο των προτάσεων που θα παρουσιαστεί σήμερα το πρωί στο Ζάππειο.Όπως αποκαλύπτει σήμερα η iefimerida, η πρόταση αυτή που κατατέθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ περιέχει αναλυτικά μέτρα μείωσης του δημοσίου τομέα με την μεταφορά πόρων, κεφαλαίων και προσωπικού στον ιδιωτικό τομέα. Πιο συγκεκριμένα προβλέπει

1.Τη δημιουργία Οργανισμού Πλεονάζοντος Εργατικού Δυναμικού Δημοσίων Υπαλλήλων, στον οποίο θα εντάσσονται οι δημόσιοι υπάλληλοι που είναι υπεράριθμοι στα Υπουργεία και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

2. Εναλλακτικά περιλαμβάνει την ιδέα της μεταφοράς των πλεοναζόντων υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα είτε με την επιδότηση της απασχόλησης τους είτε με την επιδοματική ενίσχυση τους όσο είναι άνεργοι για πέντε χρόνια με το 80% του βασικού τους μισθού.Πρόκειται για πρόταση του διεθνούς φήμης Κύπριου οικονομολόγου Πισσαρίδη την οποία επιχείρησε να εφαρμόσει η ΝΔ ως κυβέρνηση στο πλεονάζον προσωπικό του ΟΣΕ με τα προγράμματα "μισθωτής εφεδρείας".

Η εισήγηση για το νέο φορολογικό σύστημα προβλέπει

-Γενικευμένη μείωση των φορολογικών συντελεστών με υπολογισμό δημοσιονομικών επιπτώσεων και εξεύρεσης πόρων που θα χαθούν μέσω αντίστοιχης μείωσης των δαπανών.

-Για τις επιχειρήσεις flat tax rate 15%

-ατομικό προοδευτικό φόρο απο 10-28%

Προτείνεται επίσης η καθιέρωση φορολογικού συστήματος δύο επιλογών του φορολογουμένου.

Η πρώτη θα είναι η αντικειμενική φορολόγηση και η δεύτερη ο έλεγχος με πλήρη διερεύνηση των τεκμηρίων διαβίωσης.

Στην εισήγηση που έχει στα χέρια του ο Αντώνης Σαμαράς περιέχονται επίσης οι εξής προτάσεις

-πλήρης φορολογική αμνηστία (με εξαίρεση τους δημοσίους υπαλλήλους) για όσους δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και τις τραπεζικές τους καταθέσεις.

-στη φορολογική αμνηστία θα συμμετέχουν και όλες οι επαναπατριζόμενες καταθέσεις, χωρίς καμία επιβάρυνση. Καταργούνται έτσι οι ρυθμίσεις Παπακωνσταντίνου που επιβαλλουν ελάχιστη φορολογία σε όσους επαναπατρίσουν τις καταθέσεις τους.

Στο κομμάτι της ανάπτυξης προβλέπονται

-πώληση ενός εκατομμυρίου κατοικιών, σε δέκα χρόνια, μέσης αξίας 200.000 ευρώ για τη μόνιμη παραθεριστική κατοικία αλλοδαπών.

-διεθνείς πλειοδοτικοί διαγωνισμοί για επενδύσεις σε μεγάλα διευρωπαικά δίκτυα και παραχώρηση δημοσίων έργων μονοπωλιακού χαρακτήρα.

-τολμηρές αποκρατικοποιήσεις.

-γενναία μέτρα για την τόνωση της οικοδομής.

Το iefimerida .gr διευκρινίζει ότι όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν το τελικό κείμενο των προτάσεων Σαμαρά που θα παρουσιαστούν σε λίγη ώρα στο Ζάππειο αλλά προτάσεις στενότατου συνεργάτη του οι οποίες συζητήθηκαν εκτενώς και ελήφθησαν σοβαρά υπόψιν απο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις πολύωρες συσκέψεις που έγιναν για την κατάρτιση της νέας οικονομικής πρότασης της ΝΔ.

Σε λίγη ώρα θα γνωρίζουμε ποιες απο αυτές υιοθετήθηκαν και ποιες όχι...

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΟΤΤΑΚΗΣ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ