Η υπνική άπνοια επιδεινώνεται το χειμώνα σύμφωνα με τους επιστήμονες - iefimerida.gr

Η υπνική άπνοια επιδεινώνεται το χειμώνα σύμφωνα με τους επιστήμονες

Η υπνική άπνοια επιδεινώνεται το Χειμώνα σύμφωνα με τους επιστήμονες
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η υπνική άπνοια, διαταραχή εξαιτίας της οποίας κάποιος σταματά να αναπνέει πολλές φορές στην διάρκεια της νύχτας για δευτερόλεπτα ή για λεπτά, φαίνεται πως επιδεινώνεται κατά τους ψυχρότερους μήνες του χρόνου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που έκαναν επιστήμονες στη Βραζιλία.

Οι επιστήμονες ξεκίνησαν μία σειρά απο έρευνες προκειμένου να διαπιστώσουν αν πέρα απο τις αλλαγές στο βάρος και τις εποχικές αλλεργίες που επηρεάζουντην υπνική άπνοια, παίζουν κάποιο ρόλο και οι αλλαγές του καιρού.

H Κριστιάν Μαρία Κασόλ του Universidade Federal do Rio Grande do Sul, επικεφαλής της μελέτης, εξηγεί ότι οι παράγοντες που εντείνουν τα συμπτώματα κατά τη διάρκεια του Χειμώνα μπορεί να σχετίζονται με προβλήματα στους άνω αεραγωγούς των πνευμόνων που συνδέονται με την υγρασία, τη χαμηλή θερμοκρασία αλλά και τις αναθυμιάσεις απο το τζάκι που χρησιμοποιείται για την θέρμανση των σπιτιών κατά τους χειμερινούς μήνες.

Η ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα 7.500 ασθενών από κέντρα μελέτης ύπνου, μετρώντας πόσες φορές διαταράχτηκε ο ύπνος τους από διακοπή της αναπνοής και στη συνέχεια συνέκριναν την ένταση των συμπτωμάτων άπνοιας των ασθενών με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την εποχή, συμπεριλαμβανομένης της υγρασίας, της θερμοκρασίας και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Οι ασθενείς που συμμετείχαν στο πείραμα στην διάρκεια των πιο ψυχρών μηνών είχαν εμφανώς περισσότερα κρούσματα υπνικής άπνοιας σε σχέση με εκείνους που μετέβησαν στην κλινική στη διάρκεια των πιο θερμών μηνών. Συγκεκριμένα, τον χειμώνα οι ασθενείς παρουσίαζαν συμπτώματα υπνικής άπνοιας κατά μέσον όρο 18 φορές την ώρα σε σχέση με τις 15 φορές την ώρα στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Επίσης βαριάς μορφής υπνική άπνοια εμφάνισε το 34% των ασθενών στη διάρκεια του χειμώνα σε αντίθεση με 28% των ασθενών στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ότι συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες, όπως η υψηλή ατμοσφαιρική πίεση και η υγρασία καθώς και τα υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα, συνδέονται με τα πιο βαριά κρούσματα υπνικής άπνοιας.

Όμως, παρά τα αποτελέσματα της έρευνας, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για την υπνική άπνοια, είναι η παχυσαρκία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ