H France Telecom θα πληρώσει γιατί αυτοκτόνησαν 17 υπάλληλοί της - iefimerida.gr

H France Telecom θα πληρώσει γιατί αυτοκτόνησαν 17 υπάλληλοί της

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τέσσερις ώρες απολογήθηκε χθες στον εισαγγελέα ο πρώην πρόεδρος της France Telecom και θα δικαστεί για «ηθική παρενόχληση» μετά το κύμα αυτοκτονιών που έγιναν στην εταιρεία. Τον Φεβρουάριο του 2010, 14 εργαζόμενοι αυτοκτόνησαν, άλλοι αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν ή έπαθαν κατάθλιψη. Το συνδικάτο των εργαζομένων ορκίζεται εκδίκηση.

Ο πρώην πρόεδρος της εταιρείας κατέβαλε χθες εγγύηση 100.000 ευρώ και αφέθηκε ελεύθερος ώσπου να ορισθεί η δίκη. Για πρώτη φορά στη Γαλλία, η διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού οδηγεί μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στα δικαστήρια. Η υπόθεση ξεκίνησε όταν το συνδικάτο των εργαζομένων έκανε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας για τις αυτοκτονίες.

Η Επιθεώρηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η πολιτική αναδιάρθωσης και μάνατζμεντ της εταιρείας παρουσιάζει παθογένειες» όπως επιβολή αλλαγής αντικειμένου εργασίας και επιβολή στόχων που ήταν αδύνατον να επιτευχθούν από τους εργαζομένους. Στο πόρισμά της μάλιστα ανέφερε ότι η εταιρεία αγνόησε τις προειδοποιήσεις των ιατρών.

Η πολιτική της France Telecom εκείνη την εποχή ήταν να μειώσει το προσωπικό κατά 22.000 άτομα, να επιβάλλει αλλαγή εργασιακού αντικειμένου σε 10.000 εργαζομένους της, να προσλάβει άλλους 6.000, να αυξήσει την απόδοση και να ανανεώσει το δυναμικό στην ιεραρχική πυραμίδα. Οι αρχές που διεξάγουν την έρευνα κάνουν λόγο για 80 αυτοκτονίες ή απόπειρες αυτοκτονιών και τις συνδέουν με προβλήματα που συναντούσαν οι εργαζόμενοι στην εταιρεία, όπως μαρτυρούν και τα γράμματα που συνέτασσαν πριν βάλουν τέλος στη ζωή τους.

Ο πρώην πρόεδρος της εταιρείας που κατηγορείται σήμερα είχε μιλήσει τότε για «μόδα αυτοκτονιών» προκαλώντας σοκ στους εργαζόμενους και στην γαλλική κοινή γνώμη. Ο ίδιος δήλωσε χθες στην εφημερίδα Le Monde ότι είναι αθώος. «Αρνούμαι ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης της επιχείρησης ευθύνεται γι'αυτά τα ανθρώπινα δράματα» δηλώνει.

Από την πλευρά του το συνδικάτο των εργαζομένων δηλώνει ικανοποιημένο γιατί «αυτή η απόφαση αναγνωρίζει την ύπαρξη συλλογικής παρενόχλησης και βάζει έναν επικεφαλής βιομηχανίας ενώπιον των ευθυνών του».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ