Κύπρος σε Τρόικα: Δεν θέλουμε να διαταραχθεί η κοινωνική συνοχή του νησιού - iefimerida.gr

Κύπρος σε Τρόικα: Δεν θέλουμε να διαταραχθεί η κοινωνική συνοχή του νησιού

Κύπρος: Δεν συζητήσαμε με την Τρόικα το ύψος της βοήθειας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Να μην διαταραχθεί η πολιτική και κοινωνική συνοχή του κράτους είναι η βασική επιθυμία της κυπριακής κυβέρνησης, επιθυμία την οποία εξέφρασε και στους εκπροσώπους της Τρόικα που έχουν επισκεφθεί το νησί προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάσταση της οικονομίας του νησιού.

Σύμφωνα, πάντως, με τα όσα είπες ο κύπριος υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλής, οι εκπρόσωποι της Τρόικα δεν συζήτησαν με τις αρχές του νησιού το ποσό που θα χρειασθεί η Κύπρος ως οικονομική βοήθεια.

Ερωτώμενος για τις πληροφορίες που δημοσίευσε σήμερα ο «Φιλελεύθερος», που ανεβάζουν το ποσό που θα χρειασθεί για αναχρηματοδότηση των τραπεζών στα 10 δισ. ευρώ, σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις του κλιμακίου της Τρόικας ο κ. Σιαρλής είπε ότι θα ήταν ανεύθυνο από μέρους της κυβέρνησης να κάνει αναφορά σε αριθμούς σ' αυτή τη φάση της διαδικασίας, καθώς συνεχίζεται ακόμη η αξιολόγηση.

«Οι τεχνοκράτες της Τρόικα είναι ειδικοί επί του συγκεκριμένου θέματος, έχουν τεράστια εμπειρία και όταν λένε ότι χρειάζονται μία έως δύο βδομάδες για να μελετήσουν το θέμα και να επανέλθουν, γιατί θα πρέπει εμείς να προτρέχουμε για να καθορίσουμε αριθμούς;» διερωτήθηκε ο κ. Σιαρλής.

Η Κεντρική Τράπεζα απέφυγε, επίσης, να σχολιάσει τις πληροφορίες, χαρακτηρίζοντάς τες, εικασίες.

Ο κ. Σιαρλής είπε ότι, στη συνάντηση με την τρόικα έγινε ενημέρωση για το πρόγραμμα εργασίας που θα ακολουθήσει, με στόχο τη συλλογή στοιχείων, προκειμένου να ολοκληρώσει τα συμπεράσματά της. Είπε, ακόμα, ότι και η Τρόικα θεωρεί τις τράπεζες ως το βασικό πρόβλημα της Κυπριακής οικονομίας και διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι προτάσεις της τρόικας θα επικεντρωθούν στην επίλυση προβλημάτων του τραπεζικού τομέα.

Στηρίζει την Κύπρο η Κομισιόν

Την πλήρη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επτιροπής στην Κύπρο για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί εξέφρασε ο πρόεδρός του, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Συγκεκριμάνα, ο κ. Μπαρόζο υποστήριξε ότι «σωστά αντιλαμβάνεται η κυπριακή προεδρία τις προκλήσεις και πολύ ορθά επιλέγει να εργασθεί για την ολοκλήρωση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς, για την επιβολή φόρων στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και για την ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ευρώπη και την δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε βέβαιος ότι η Κυπριακή Προεδρία θα επιδείξει τη δέουσα αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα για την υλοποίηση εκείνων των στόχων που μπορούν να εκπληρωθούν άμεσα και ιδιαίτερα, την επίτευξη μίας συμφωνίας, μεταξύ του Συμβουλίου της Ε.Ε., της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και τον κοινοτικό προϋπολογισμό για το 2013.

«Η Κομισιόν» κατέληξε, «θα υποβάλει πλήρη και ενημερωμένα οικονομικά στοιχεία, σχετικά με την πρόταση της για τη διαμόρφωση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και του προγράμματος ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Η συμφωνία για το πλαίσιο αυτό καθώς και η έγκριση των 70 παράπλευρων οικονομικών προγραμμάτων θα πρέπει να επιτευχθούν μέχρι το τέλος του έτους», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Μπαρόζο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ