Με λένε Αλέξη, η αξιωματική αντιπολίτευση είναι η... δουλειά μου - iefimerida.gr

Με λένε Αλέξη, η αξιωματική αντιπολίτευση είναι η... δουλειά μου

Με λένε Αλέξη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με μεγάλη ταχύτητα ο Αλέξης Τσίπρας οχύρωσε τον ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης και ετοιμάζεται να κάνει πρεμιέρα στη Βουλή: Δημιούργησε «σκιώδη κυβέρνηση», έκλεισε τις εκκρεμότητες με τις συνιστώσες, έδωσε το πολιτικό του στίγμα απέναντι στη «μνημονιακή κυβέρνηση», ενώ ήταν παρών ακόμη και στη μάχη... των εδράνων, θέλοντας να εκτοπίσει το ΚΚΕ στο πίσω μέρος της Βουλής.

Με τον αέρα του αρχηγού κόμματος του 27% θα μπει στη Βουλή την Παρασκευή το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας για να ακούσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης από τα χείλη του Αντώνη Σαμαρά. Ο ίδιος θα μιλήσει στη Βουλή το Σάββατο και αναμένεται να παρουσιάσει εκεί το μανιφέστο του κόμματός του για την προσεχή κοινοβουλευτική περίοδο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε τη θητεία του ως αξιωματική αντιπολίτευση θεαματικά, οδηγώντας σε παραίτηση τον υφυπουργό Ναυτιλίας Γιώργο Βερνίκο, επιχειρηματία και φίλο του Ευάγγελου Βενιζέλου. Δυο ημέρες μετά την υπουργοποίησή του κ. Βερνίκου ο ΣΥΡΙΖΑ θύμισε, με ανακοίνωση, ότι δεν επιτρέπεται σε μέλη της κυβέρνησης να κατέχουν off shore εταιρείες, σύμφωνα με νόμο που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση.

«Με την Υπουργική Απόφαση 3122.1/4566/24886 εγκρίθηκε η εγκατάσταση γραφείου ή υποκαταστήματος στην Ελλάδα της εταιρίας VERNICOS OFFSHORE GROUP S.A. με έδρα τα νησιά Μάρσαλ» και σε περίπτωση που ο νέος υφυπουργός Ναυτιλίας έχει οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση σχέση με αυτή την εταιρεία, η ιδιότητα αυτή αποτελεί απόλυτο κώλυμα για την υπουργοποίησή του» έγραφε η ανακοίνωση που εξανάγκασε τον κ. Βερνίκο σε παραίτηση και την κυβέρνηση να κάνει την πρώτη αναδίπλωσή της.

Η πιό πρόσφατη πράξη «οχύρωσης» του ΣΥΡΙΖΑ σε ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση ήταν η δημιουργία σκιώδους κυβέρνησης. Ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποίησε έμπειρα και σοβαρά στελέχη και συνδίασε τον ορθολογισμό με την ακραία αντιμνημονιακή ρητορεία. Ισορροπώντας μεταξύ αριστεράς πτέρυγας και ανανεωτών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει, με όπλο τη σκιώδη κυβέρνησή του, να ασκήσει αποτελεσματική αντιπολίτευση και να πλαγιοκοπήσει την κυβέρνηση.

Είναι βέβαιο ότι η αντιπολιτευτική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ θα στηριχθεί στο επιχείρημα ότι η τρικομματική κυβέρνηση στηρίζει το Μνημόνιο και ετοιμάζει αντιλαικά μέτρα με «ξεπούλημα της περιουσίας του λαού». Ενδεικτική των προθέσεών του είναι η ανακοίνωση ότι η κυβέρνηση Σαμαρά δεν έδωσε τη μάχη της διαπραγμάτευσης στη Σύνοδο Κορυφής. Σε κάθε ευκαιρία ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλεί τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ «μνημονιακούς εταίρους» και ετοιμάζεται να δώσει μάχη κατά των αποκρατικοποιήσεων που η κυβέρνηση θεωρεί επιβεβλημένες και βρίσκονται στην πρώτη θέση της ατζέντας της.

Ενα πρώτο δείγμα γραφής έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντησή του με εκπροσώπους της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης αφού δήλωσε αντίθετος στην ιδιωτικοποίησή της «με το ιδιαίτερα χαμηλό τίμημα των εκατομμυρίων ευρώ που συζητείται». Το παράδοξο είναι ότι σχεδόν αμέσως, η μετοχή της ΕΒΖ βρέθηκε να καταγράφει σημαντική άνοδο στο Χ.Α., κλείνοντας χθες με κέρδη της τάξης του 30% και είναι απορίας άξιον τι ψηφίζουν όσοι αγόρασαν χθες μετοχές της εταιρείας στο Χρηματιστήριο, την ώρα που η συγκεκριμένη πώληση αποτελεί δέσμευση της ΑΤΕ BΑΝΚ στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματος εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης της.

Ο Αλέξης Τσίπρας επέβαλε αναίμακτα και τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ από συνοθύλευμα συνιστωσών σε ενιαίο κόμμα. Ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο πολιτικό φορέα προτάθηκε στην Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή, περιλαμβάνει καμπάνια εγγραφής μελών στον ενιαίο φορέα, με ανοιχτές συνελεύσεις και εκλογή αντιπρόσωπων για την πανελλαδική συνδιάσκεψη που θα γίνει στις αρχές Οκτωβρίου. Ενα ιδρυτικό Συνέδριο που θα γίνει την άνοιξη του 2013 θα επικυρώσει οριστικά την ίδρυση του νέου φορέα.

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να καταλάβει κατ' αποκλειστικότητα το πεδίο της αντιπολίτευσης απέναντι στην τρικομματική κυβέρνηση και να παρουσιαστεί ως το μόνο κόμμα που εκφράζει έναν «άλλο δρόμο». Επιδίωξή του θα είναι να εκτοπίσει τους Ανεξάρτητους Ελληνες και το ΚΚΕ, τα άλλα δύο αντιμνημονιακά κόμματα, σε δεύτερο ρόλο και αναμένεται να κάνει θεαματικές επιθέσεις στη Βουλή χωρίς να διολισθαίνει σε ακρότητες τύπου Πάνου Καμμένου.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε σκληρή μάχη για να καταλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ τα πρώτα έδρανα στο κοινοβούλιο και να εκτοπιστεί το ΚΚΕ στις πίσω θέσεις. Είναι μια συμβολική μάχη εντυπώσεων αλλά δεν είναι τυχαίο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ την έδωσε με σκληρότητα, αποφασισμένος να την κερδίσει, παρά τις ενστάσεις της Αλέκας Παπαρήγα που δεν θέλει να βλέπει την πλάτη του κ. Τσίπρα στην ολομέλεια. Πάντα συμβολικά...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ