Ο Ντράγκι διάδοχος του Τρισέ με τις ευλογίες της Μέρκελ

Την υποψηφιότητα του διοικητή της τράπεζας της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στηρίζει, επίσημα πλέον, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

«Γνωρίζω τον Μάριο Ντράγκι. Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα και έμπειρη προσωπικότητα. Είναι πολύ κοντά στις θέσεις μας περί σταθερότητας και σταθερής οικονομίας. Η Γερμανία θα μπορούσε να στηρίξει την υποψηφιότητά του για τη θέση του προέδρου της ΕΚΤ», δήλωσε η καγκελάριος στη γερμανική εφημερίδα ZEIT.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η Μέρκελ επικοινώνησε τηλεφωνικά την Τρίτη με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, και συζήτησαν μεταξύ άλλων και για την υποψηφιότητα του Ντράγκι. Μάλιστα, λέγεται ότι η Ιταλία αναμένεται να προτείνει επίσημα τον διοικητή της τράπεζας της Ιταλίας, τη Δευτέρα στη συνάντηση του Eurogroup.

Αρχικά η στάση της Γερμανίας ως προς την υποψηφιότητα του Ντράγκι ήταν επιφυλακτική, με τη δικαιολογία ότι δεν μπορεί να αναλάβει την προεδρία της ΕΚΤ κάποιος που προέρχεται από μια υπερχρεωμένη χώρα.

Έπειτα, μετά την απόσυρση του Γερμανού Άξελ Βέμπερ ως υποψήφιου για το τιμόνι της ΕΚΤ, πολλά ήταν τα σενάρια σχετικά με τη θέση της Μέρκελ, για τη στήριξη του Ντράγκι.

Ο διάδοχος του Γάλλου Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος θα αναλάβει το τιμόνι της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο, πρόκειται να επιλεγεί σε επτά εβδομάδες, στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 24 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Εκτός από τη Γερμανία και τη Γαλλία, η Ισπανία και το Λουξεμβούργο αναμένεται επίσης να στηρίξουν την υποψηφιότητα Ντράγκι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ