Τα φακελάκια της madame L'Oreal στέλνουν στο σκαμνί και τον Σαρκοζί - iefimerida.gr

Τα φακελάκια της madame L'Oreal στέλνουν στο σκαμνί και τον Σαρκοζί

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Νικολά Σαρκοζί πίστευε ότι γλύτωσε από τους δικαστές. Εδώ και λίγες ημέρες ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας βροντοφώναζε τη νίκη του επί της Δικαιοσύνης για το σκάνδαλο Μπετανκούρ και είχε παραδώσει τα ημερολόγιά του για να αποδείξει, όπως πίστευε, ότι ποτέ δεν δέχτηκε φάκελο με χρήματα από την οικογένεια Μπετανκούρ για να χρηματοδοτήσει την προεκλογική του εκστρατεία. Εκανε λάθος.

Χθες το πρωί 10 περίπου αστυνομικοί της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος χτυπούσαν την πόρτα της οικίας Σαρκοζί-Μπρούνι, στο πολυτελές 16ο προάστιο του Παρισιού, και έκαναν έφοδο. Την ίδια ώρα έφοδο πραγματοποιούσε η αστυνομία και στο γραφείο του πρώην Προέδρου καθώς και σε δικηγορικό γραφείο στο οποίο ο Σαρκοζί φέρεται να είναι μέτοχος. Κι όλα αυτά ενώ δεν έχουν περάσει ούτε 40 ημέρες από τη στιγμή που εγκατέλειψε τα Ηλύσια και λιγότερες από 20 ημέρες που έπαψε να καλύπτεται από την προεδρική ασυλία.

Η μέγγενη της δικαιοσύνης σφίγγει γύρω από τον Νικολά Σαρκοζί ο οποίος θα γίνει πιθανόν ο δεύτερος πρόεδρος της Γαλλίας, μετά τον Ζακ Σιράκ, που θα καθήσει στο σκαμνί της δικαιοσύνης. Κατηγορείται για την υπόθεση παράνομης χρηματοδότησης της προεδρικής του καμπάνιας το 2007 από την πλουσιότερη γυναίκα της χώρας, καιμία από τις πλουσιότερες της λίστας Forbes, την Λιλιάν Μπετανκούρ, κληρονόμο της εταιρίας καλλυντικών L'Oreal.

Στη σκαμνί της δικαιοσύνης κάθησε το 2011 και ο Ζακ Σιράκ, ο πρώτος πρώην πρόεδρος που δικάστηκε στη Γαλλία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Σιράκ, ο οποίος προστατευόταν από ασυλία κατά την δωδεκαετή παραμονή του στην προεδρία (1995-2007), κατηγορήθηκε για γεγονότα που έγιναν στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν ήταν δήμαρχος του Παρισιού (1977 ως 1995). Κατηγορήθηκε για «υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος, κατάχρηση εμπιστοσύνης και παράνομο συμφέρον», καθώς επέτρεπε σε ανθρώπους που εργάζονταν κυρίως για το κόμμα του να αμείβονται από το δημαρχείο του Παρισιού.

Ο Ζακ Σιράκ έπεσε πάντως στα μαλακά αφού καταδικάστηκε μόνο για 2 χρόνια φυλάκισης με αναστολή.

«Αυτές οι έφοδοι είναι εντελώς περιτοί» δήλωσε εμβρόντητος χθες ο δικηγόρος του Σαρκοζί Τιερί Ερζόγκ, μετά την απρόσμενη έφοδο στην προεδρική πολυτελή κατοικία. Είναι ο δικηγόρος που έστειλε στις 15 Ιουνίου (μια ημέρα πριν λήξει η ημερομηνία ασυλίας του γάλλου Προέδρου) τα ημερολόγια στα οποία το όνομα Μπετανκούρ καταγράφεται μια μόνο φορά, 27 Φεβρουαρίου 2007. Ο δικηγόρος αρνείται ότι έγιναν άλλες συναντήσεις παρά τις αντίθετες μαρτυρίες πρώην εργαζομένων στην οικογένεια Μπετανκούρ.

Το σκάνδαλο Μπετανκούρ συγκλονίζει τη Γαλλία τα τελευταία χρόνια. Η 88χρονη Φρανσουάζ Μάγερς Μπετανκούρ είναι δισεκατομμυριούχος κληρονόμος της αυτοκρατορίας των καλλυντικών L'Oreal και το όνομά της είχε εμπλακεί όταν έδωσε ποσά 150.000 ευρώ σε φακέλους στον τότε υπουργό Εργασίας Ερίκ Βερτ της κυβέρνησης του Νικολά Σαρκοζί, ποσά που κατέληξαν να χρηματοδοτούν την προεκλογική εκστρατεία του γάλλου Προέδρου.

Όπως ορίζει όμως η γαλλική νομοθεσία επιτρέπονται δωρεές προς κόμματα που δε ξεπερνούν τις 7.500 ευρώ κατά άτομο και ανά έτος, ενώ σε μετρητά επιτρέπεται μόνο να δοθούν μόλις 150 ευρώ! Πολλοί πάντως αναφέρουν ότι οι διαχειριστές των οικονομικών της Μπετανκούρ χρηματοδοτούσαν το κόμμα του Σαρκοζί, με αντάλλαγμα φορολογικές ελαφρύνσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ