Δικαστήρια Πειραιά: Σκορπάνε 100.000 ευρώ σε ενοίκια, αν και υπάρχει ιδιόκτητο κτίριο

Τραγελαφική είναι η κατάσταση με τη στέγαση των δικαστικών υπηρεσιών του Πειραιά, καθώς το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι υποχρεωμένο να πληρώνει χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα σε ενοικιαζόμενα κτίρια -πολλά από τα οποία είναι ακατάλληλα- την ίδια ώρα που... αραχνιάζει ένα ιδιόκτητο κτίριο όπου θα μπορούσαν να στεγαστούν όλες οι υπηρεσίες!

Συγκεκριμένα, οι διάφορες υπηρεσίες των δικαστηρίων του Πειραιά -πέρα από το Δικαστικό Μέγαρο που είναι ιδιόκτητο- στεγάζονται σε μισθωμένα κτίρια τα οποία επιβαρύνουν με 94.000 ευρώ το μήνα ή 1,1 εκατομμύριο το χρόνο τον Προϋπολογισμό. Ωστόσο, στην περιοχή του Πειραιά το Δημόσιο (συγκεκριμένα η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου) διαθέτει δικό του σύγχρονο κτίριο το οποίο είναι αρκετά μεγάλο ώστε να στεγάσει όλες τις υπηρεσίες. Πρόκειται για την παλιά Καπναποθήκη του Κεράνη, ένα κτίριο με έκταση 50.000 τετραγωνικά μέτρα και υπόγεια γκαράζ, που είναι πλήρως επιπλωμένο καθώς προοριζόταν αρχικά για να στεγάσει το ΥΠΕΧΩΔΕ και αργότερα υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού.

Την πρόταση για μεταστέγαση των δικαστικών υπηρεσιών του Πειραιά στο κτίριο της καπναποθήκης Κεράνη έκανε ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά με επιστολή του προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, και όπως φαίνεται η νέα ηγεσία του υπουργείου την αποδέχεται. Χτες ο υπουργός, Αντώνης Ρουπακιώτης, μαζί με τον υφυπουργό του, Κώστα Καραγκούνη, επισκέφτηκαν τα κτίρια των δικαστηρίων Πειραιά για να δουν από κοντά την χαοτική κατάσταση που επικρατεί ενώ αμέσως μετά πήγαν και στο κτίριο Κεράνη για να δουν την κατάστασή του.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», το κτίριο Κεράνη έχει σύγχρονες εγκαταστάσεις και είναι πλήρως επιπλωμένο, ενώ χρειάζονται λίγοι μόνο μήνες για να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες προκειμένου να φτιαχτούν αίθουσες δικαστηρίων στον πρώτο όροφο, εργασία για την οποία υπάρχει ήδη μελέτη της Θέμις Κατασκευστική από το 2010.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα οι δικαστικές υπηρεσίες του Πειραιά στεγάζονται σε κτίρια που είναι διάσπαρτα μέσα στην πόλη, δυσκολεύοντας την απονομή δικαιοσύνης και επιβαρύνοντας σημαντικά τον Προϋπολογισμό. Ειδικότερα, τα κτίρια αυτά είναι:

  • Γούναρη 31-33. Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά με μίσθωμα 17.966 ευρώ το μήνα και Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιά με 2.681 ευρώ.
  • Νικήτα 12: Ειρηνοδικείο Πειραιά με μηνιαίο μίσθωμα 10.102 ευρώ και Πολιτικό-Ποινικό Αρχείο Πρωτοδικείου με 4.078 ευρώ.
  • Κολοκοτρώνη 55: Διοικητικό Εφετείο Πειραιά με μηνιαίο μίσθωμα 13.439 ευρώ και Δικαστήρια Ανηλίκων με 12.500 ευρώ.
  • Υψηλάντου 170: Υποθηκοφυλακείο Πειραιά με 13.328 ευρώ και Κτηματολογικό Γραφείο με 6.000 ευρώ.
  • Νοταρά 93-95: Πταισματοδικείο Πειραιά με 14.326 ευρώ

Το μοναδικό κτίριο που ανήκει στο δημόσιο είναι το Δικαστικό Μέγαρο στη Σκουζέ και Φίλωνος 3-5...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ