Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις των αρχηγών για τις προγραμματικές - iefimerida.gr

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις των αρχηγών για τις προγραμματικές

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις των αρχηγών για τις προγραμματικές
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Χωρίς χειροπιαστά αποτελέσματα ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη στην οικία του πρωθυπουργού στην Κηφισιά, στην οποία καθορίστηκε η στρατηγική με την οποία η ελληνική πλευρά θα αντιμετωπίσει το κλιμάκιο της Τρόικα που καταφθάνει τις επόμενες ώρες στην Αθήνα.

Οι πολιτικοί αρχηγοί συζήτησαν την διαπραγματευτική γραμμή ενόψει της άφιξης του κλιμακίου της Τρόικα στην χώρα μας και τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Μετά την αποχώρηση των δύο πολιτικών αρχηγών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε ότι: «έγινε ευρύτατη και σε βάθος συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Οι τρεις αρχηγοί θα συνεχίσουν να είναι σε επαφή».

Στη συνάντηση των αρχηγών ήταν παρόντες και τα μέλη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης κύριοι Γιάννης Στουρνάρας, Χρήστος Σταϊκούρας, Γιώργος Μαυραγάνης και Κωστής Χατζηδάκης, όπως και ο συνεργάτης του κ. Κουβέλη, Δημήτρης Χατζησωκράτης.

Νωρίτερα τα μέλη του οικονομικού επιτελείου είχαν ενημερώσει τον κ. Σαμαρά για την διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών. Οι κύριοι Στουρνάρας και Σταϊκούρας παρέμειναν στην οικία του κ. Σαμαρά και μετά την αποχώρηση των αρχηγών.

Οι δύο στρατηγικές του ηγετικού επιτελείου

Διχασμένο φαίνεται να είναι το ηγετικό επιτελείο ως προς τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση σε σχέση με την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου. Η πρώτη είναι να τεθεί σε κορυφαίο επίπεδο το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου με την επίκληση της νωπής λαϊκής εντολής και να ζητήθεί από τις Βρυξέλλες ένα συνολικό, βιώσιμο πρόγραμμα για τη χώρα που θα βασίζεται στην επιμήκυνση του δημοσιονομικού προγράμματος αλλά και υπαγωγή των ελληνικών τραπεζών για την ανακεφαλαιοποίησή τους στον ευρωπαϊκό μηχανισμό σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Η δεύτερη προτάσσει την ανάγκη άμεσης υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει ήδη δεσμευθεί η κυβέρνηση, προκειμένου να αλλάξει το κλίμα τόσο στην αγορά όσο και στο εξωτερικό, δημιουργώντας την κατάλληλη «υποδομή» προκειμένου να τεθεί αργότερα το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης όταν πλέον θα υπάρχουν χειροπιαστά αποτελέσματα.

Οι θέσεις Βενιζέλου-Κουβέλη

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος θεωρεί ευνοϊκή τη συγκυρία προκειμένου η Αθήνα να θέσει συνολικά τα κρίσιμα θέματα που αφορούν την αναθεώρηση του Μνημονίου. Αιχμή του δόρατος αυτής της συλλογιστικής είναι οι πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η παράταση κατά δύο χρόνια της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Από την άλλη, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης αναμένεται να κινηθεί πάνω στην προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων και σύμφωνα με πληροφορίες έχει θέσει ένα διττό στόχο, που αφορά να μην υπάρξουν απολύσεις στο δημόσιο και να γίνουν οι αλλαγές στα εργασιακά που συμφώνησαν τα μέλη της τρικομματικής επιτροπής.

Πάντως, στενοί συνεργάτες του κ. Κουβέλη ανέφεραν ότι δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές και πως η ΔΗΜΑΡ δεν προσέρχεται στο διάλογο με σκοπό να δημιουργήσει πρόβλημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης θα αρχίσει στην Βουλή την Πέμπτη ή την Παρασκευή. Για την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί και η ορκωμοσία του υπουργού Οικονομικών κ. Στουρνάρα, όπως και του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου στην θέση του υπουργού Επικρατείας που θα έχει στην αρμοδιότητά του τα δημόσια Μέσα Ενημέρωσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ