Τρόικα και προγραμματικές -Η ώρα της αλήθειας για τη συγκυβέρνηση

Με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη συναντάται στις 6 το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Η συνομιλία των ηγετών των κυβερνητικών κομμάτων θέτει στην «τελική ευθεία» τις πυρετώδεις προετοιμασίες, εν όψει δυο «σταθμών»: Τις συναντήσεις με την Τρόικα και τις προγραμματικές δηλώσεις.

Οταν ο πρωθυπουργός συναντηθεί με τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, θα έχει ήδη ενημερωθεί από το οικονομικό επιτελείο για τις επαφές που αυτό κάνει με την Τρόικα.

Η ενημέρωση αυτή, του οικονομικού επιτελείου προς τον κ. Σαμαρά, θα γίνει μόλις ολοκληρωθεί η μεσημβρινή διυπουργική σύσκεψη, στο υπουργείο Οικονομικών. Η σύσκεψη αυτή έχει προγραμματιστεί για τη 1 το μεσημέρι.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «το Έθνος», ο πρωθυπουργός έχει δώσει οδηγίες στους υπουργούς που θα συνομιλήσουν με την Τρόικα να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στις κινήσεις, τις οποίες προγραμματίζει η κυβέρνηση στους τομείς των αποκρατικοποιήσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών.

Επιλογή του πρωθυπουργού, επίσης, είναι να μην τεθεί ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου στις πρώτες συναντήσεις με την Τρόικα, καθώς ο κ. Σαμαράς πιστεύει ότι προέχει άλλη αναγκαιότητα: Να πεισθούν, Τρόικα και εταίροι, ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη κάνει τις διαρθρωτικές αλλαγές, τις οποίες αξιώνουν οι δανειστές.

Πέρα από την Τρόικα, με την οποία τα κυβερνητικά στελέχη αρχίζουν συνομιλίες την Τρίτη 3 Ιουλίου, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί θα ασχοληθούν απόψε και με το θέμα των προγραμματικών δηλώσεων. Αυτές θα αρχίσουν να γίνονται την Πέμπτη, 5 Ιουλίου.

Την ίδια ημέρα, την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός θα συαναντηθεί και με Χορστ Ράιxεμπαχ, επικεφαλής της task force για την Ελλάδα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ