Η Ιαπωνία απομακρύνεται από τα πυρηνικά - iefimerida.gr

Η Ιαπωνία απομακρύνεται από τα πυρηνικά

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δύο μήνες συμπληρώνονται σήμερα από την καταστροφή της Φουκουσίμα και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, σε απολογητικό ύφος, δήλωσε πως αλλάζει τα πλάνα σχετικά με τον ενεργειακό προσανατολισμό της χώρας. Τα σχέδια για επέκταση του πυρηνικού προγράμματος εγκαταλείπονται και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα έχουν πλέον βασικό ρόλο στην ενεργειακή πολιτική.

Οι 54 πυρηνικοί αντιδραστήρες που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στην Ιαπωνία παρέχουν το 30% της ενέργειας της χώρας και τα μέχρι τώρα σχέδια προέβλεπαν τη δημιουργία ακόμα 14 αντιδραστήρων, με σκοπό ως το 2030 η πυρηνική ενέργεια να τροφοδοτεί το 50% της χώρας.

Ο Ναότο Καν δήλωσε πως ο ρόλος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που αυτή τη στιγμή δίνουν το 20% της ενέργειας, πρόκειται να αναβαθμιστεί και να δοθεί βάρος στην αιολική και ηλιακή ενέργεια καθώς και στη βιομάζα.

Μετά την ανακοίνωση για το κλείσιμο του σταθμού της Χαμαόκα, αυτή είναι η δεύτερη μεγάλη στροφή του Ιάπωνα πρωθυπουργού στο θέμα της ενέργειας, ο οποίος αντιμετωπίζει έντονη δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς των τελευταίων μηνών.

Έχοντας παραιτηθεί του πρωθυπουργικού μισθού του, μέχρι να ξεπεραστούν τα προβλήματα στη Φουκουσίμα, ο Καν επισημαίνει πως η Ιαπωνία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί ορυκτή ενέργεια, ενώ απολογήθηκε για το δυστύχημα της Φουκουσίμα, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες που του αναλογούν, τονίζοντας πως ήταν λάθος η για χρόνια προσήλωση της χώρας στην πυρηνική ενέργεια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ