Εικονικός 13χρονος ο νικητής του τεστ Τούρινγκ [βίντεο] - iefimerida.gr

Εικονικός 13χρονος ο νικητής του τεστ Τούρινγκ [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Eugene Goostman, ένα λογισμικό συζήτησης (chatbot) με τη προσωπικότητα ενός δεκατριάχρονου αγοριού, εντυπωσίασε τους κριτές και κέρδισε επάξια στο τεστ Τούρινγκ που διεξήχθη στο Μίλτον Κέινς της Βρετανίας.

Το τεστ Toύρινγκ, έχει πάρει το όνομά του από τον Άλαν Τούρινγκ, ο οποίος είχε «σπάσει» τον κώδικα της μηχανής Ενιγκμα των ναζί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το τεστ επινοήθηκε από τον ίδιο τον Τούρινγκ στις αρχές της δεκαετίας του 1950 και αποτελεί την πιο διάσημη και εγκυρότερη μέθοδο αξιολόγησης της νοημοσύνης μιας μηχανής. Οι άνθρωποι-κριτές συνομιλούν γραπτώς σε έναν υπολογιστή, με ανθρώπους και με chatbots, χωρίς όμως να γνωρίζουν ποιος βρίσκεται από την άλλη πλευρά κάθε φορά. Μετά τη «συζήτηση» θα πρέπει να πουν αν ο συνομιλητής τους είναι άνθρωπος ή μηχανή.

Ο Τούρινγκ έλεγε ότι αν ένα λογισμικό ήταν σε θέση να ξεγελάσει τους ανθρώπους κάνοντάς τους να πιστέψουν ότι είναι άνθρωπος στο 30% των περιπτώσεων, τότε νικούσε στο τεστ.

Ο Eugene σημείωσε μία εντυπωσιακή νίκη, ξεγελώντας τους κριτές στο 29% των περιπτώσεων. Με μικρή διαφορά στη δεύτερη θέση ήρθε το JFred, δημιουργία του Ρόμπι Γκάρνερ, και στην τρίτη το Cleverbot του Ρόλο Κάρπεντερ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ