Χατζηδάκης: Με διαρθρωτικές αλλαγές θα κάμψουμε την καχυποψία των Ευρωπαίων - iefimerida.gr

Χατζηδάκης: Με διαρθρωτικές αλλαγές θα κάμψουμε την καχυποψία των Ευρωπαίων

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ωφέλιμες μπορούν να αποδειχθούν για την Ελλάδα, υπό προϋποθέσεις, οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή την πεποίθηση εξέφρασε, μιλώντας στη ΝΕΤ, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης.

«Όσο περισσότερα κάνουμε στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών τόσο περισσότερα μπορούμε να πετύχουμε στη συνέχεια, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του δημοσίου χρέους», τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε:

«Αν προχωρήσουν τα πράγματα θεωρώ ότι σε μια επόμενη φάση μπορούμε να πούμε ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί και η περίπτωση των ενισχύσεων που δόθηκαν και στο δικό μας τραπεζικό σύστημα, με την προηγούμενη προσέγγιση».

Μιλώντας διεξοδικότερα για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι οι εξελίξεις στην ΕΕ μπορούν να άρουν το «φαύλο κύκλο» της στήριξης των τραπεζών με δημόσιο χρήμα, ο οποίος αυξάνει το δημόσιο χρέος. Κι αυτό διότι, όπως είπε, προβλέπεται πως οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί - EFSF και ESM- θα μεριμνούν απευθείας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός:

«Εάν εμείς είμαστε αξιόπιστοι, οι εταίροι θα δείξουν την αλληλεγγύη τους. Δεν πρέπει να κρύβουμε ότι υπάρχει όλο το τελευταίο διάστημα μια καχυποψία, μια επιφυλακτικότητα λόγω του ότι αισθάνονται ότι η Ελλάδα δεσμεύθηκε να κάνει κάποια πράγματα και δεν τα έκανε όλα. Πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει δείχνοντας τη δέσμευσή της να προχωρήσει διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις».

Στη συνέχεια προσδιόρισε το πεδίο των επικείμενων μεταρρυθμίσεων: Το φορολογικό σύστημα, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η «απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», οι αποκρατικοποιήσεις.

Μιλώντας για τη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε:

«Ξεκαθαρίσαμε τη δέσμευση της Ελλάδας να προχωρήσει στη δημοσιονομική εξυγίανση, στον περιορισμό των ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους και από την άλλη πλευρά είπαμε ότι δεδομένης της μεγάλης ύφεσης, χωρίς κανένα προηγούμενο και για πέμπτη συνεχή χρονιά και της ανεργίας που έχει εκτοξευθεί στο 22% είναι ανάγκη να υπάρξουν προσαρμογές στο ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα έτσι ώστε αυτό να καταστεί περισσότερο κοινωνικά δίκαιο και οικονομικά αποτελεσματικό».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ