Η Χρυσή Αυγή αντικαθιστά τον νόμο - iefimerida.gr

Η Χρυσή Αυγή αντικαθιστά τον νόμο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εικοσιτέσσερα άτομα προσήχθησαν, συνολικά, από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια επεισοδίων που σημειώθηκαν σε βάρος αλλοδαπών το απόγευμα της Τρίτης στους δρόμους γύρω από την Πλατεία Βικτωρίας, όπου το πρωί δολοφονήθηκε ο άτυχος 44χρονος.

Ομάδες ακροδεξιών, μαζί με αγανακτισμένους κατοίκους του κέντρου, συγκεντρώθηκαν χθες το απόγευμα στην οδό Ηπείρου, στο σημείο όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο 44χρονος, για να διαμαρτυρηθούν για το χάος που επικρατεί στο κέντρο της Αθήνας και η κατάσταση δεν άργησε να βγει εκτός ελέγχου.

Το πόσο κοντά βρισκόμαστε στο να αρχίσουν οι πολίτες να αυτοδικούν έγινε ιδιαίτερα εμφανές χθες το απόγευμα στα πέριξ της πλατείας Βικτωρίας, όπου δύο ομάδες ακροδεξιών ξεκίνησαν το κυνήγι και των προπηλακισμό διερχόμενων αλλοδαπών στην περιοχή, ενώ παράλληλα επιτέθηκαν με κροτίδες σε κτίρια καταλήψεων (Βίλλα Αμαλία, Σκαραμαγκά) και αρκετοί από το πλήθος προκάλεσαν υλικές ζημιές σε καταστήματα της περιοχής, προκαλώντας την επέμβαση των ΜΑΤ.

Συνολικά έγιναν 24 προσαγωγές, αλλά οι περισσότεροι αφέθησαν ελεύθεροι και μόνο δύο συνελήφθηκαν και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα: ο ένας κατηγορείται για παράβαση του νόμου περί όπλων, γιατί επάνω του βρέθηκε ένα πτυσσόμενο γκλοπ, και ο δεύτερος για φθορά σε κατάστημα και συγκεκριμένα για τη θραύση τζαμαρίας στην οδό Χέυδεν.

Αναφερόμενο στα επεισόδια, το site Indymedia ισχυρίζεται ότι οι άνθρωποι που προκάλεσαν τα επεισόδια δεν ήταν περισσότεροι από 200 και πως δεν είχαν καμία σχέση με τους γείτονες και τους συγγενείς του θύματος που βρέθηκαν στην περιοχή για να θρηνήσουν τον θάνατο του 44χρονου. Τονίζουν δε, ότι οι απλοί πολίτες όχι μόνο δεν συμφωνούσαν και δεν συμμετείχαν στις βιαιοπραγίες εις βάρος των διερχόμενων αλλοδαπών αλλά όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το site «τους κατηγόρησαν ευθέως για κομματική εκμετάλλευση ενός τραγικού γεγονότος, μάλιστα τους είπαν κατάμουτρα φασίστες».

Από την άλλη πλευρά, η Χρυσή Αυγή, αναφερόμενη στα ίδια ακριβώς επεισόδια, έγραφε στην ιστοσελίδα της: «Εκατοντάδες Έλληνες παραμένουν στην πλατεία Βικτωρίας – Δεν υπάρχει κανένας αλλοδαπός στην περιοχή – Διμοιρίες ΜΑΤ προστατεύουν τις καταλήψεις των αναρχικών, η συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων για την άνανδρη δολοφονία του συμπατριώτη μας συνεχίζεται ».

Είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς που βρίσκεται η αλήθεια και κατά πόσο οι απλοί πολίτες μπήκαν στον πειρασμό να αυτοδικήσουν αντιδρώντας στην αύξηση της εγκληματικότητας που παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στην καρδιά της Αθήνας. Πάντως ένα είναι σίγουρο: όλη η πόλη πάγωσε χθες από μια μαχαιριά και αυτό δεν έγινε τυχαία, αφού ο κάθε Αθηναίος μπορεί να ταυτιστεί με το θύμα.

Το αρμόδιο τμήμα της Ασφάλειας Αττικής, μιλώντας χθες στην εφημερίδα "Το Βήμα", εξηγεί πως το φαινόμενο των ένοπλων επιθέσεων έχει πάρει την μορφή τσουνάμι: «Δεν προλαβαίνουμε να ανοίγουμε φακέλους για ανθρωποκτονίες» και αναφέρουν πως το 2008 καταγράφηκαν 69 ανθρωποκτονίες, το 2009 ήταν 70, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2010 οι απόπειρες δολοφονιών και όσες τελέστηκαν ανήλθαν σε 93. Συνολικά σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ανθρωποκτονίες το 2010 ανήλθαν σε 175, όταν το 2009 ήταν 143 και ένα χρόνο πριν 139.

Μάλιστα οι αστυνομικοί ξεκαθαρίζουν ότι «Η ζωή ενός ανθρώπου δεν έχει καμία αξία για τους κακοποιούς» και μας συμβουλεύουν να μην επιχειρούμε ηρωισμούς, αφού δεν είναι καθόλου σπάνιες οι δολοφονίες για ευτελή ποσά. Ενδεικτικά: στις 19 Μαρτίου θύμα δολοφονίας έπεσε ένας 72χρονος στο Σουφλί για 60 ευρώ και ένα κινητό τηλέφωνο, στις 8 Φεβρουαρίου ένας 45χρονος ομογενής από τη Ρωσία δολοφονήθηκε για λίγα ευρώ και μερικές κούτες τσιγάρα λίγα μέτρα μακρύτερα από το περίπτερο που εργαζόταν στα Άνω Λιόσια, ενώ στις 26 Νοεμβρίου, στη διασταύρωση των οδών Κοδριγκτώνος και Αριστοτέλους, στο κέντρο της Αθήνας, τρεις αλλοδαποί επιτέθηκαν σε έναν 19χρονο Σομαλό και αφού τον τραυμάτισαν σοβαρά στην πλάτη με μαχαίρι άρπαξαν το κινητό τηλέφωνο του και εξαφανίστηκαν.

Πάντως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής, αναφερόμενος στη στυγερή δολοφονία του 44χρονου, μιλώντας στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή της Βουλής Προστασίας Περιβάλλοντος, δήλωσε πως παρά τη νέα τραγωδία, «η εγκληματικότητα στο κέντρο δείχνει τον τελευταίο καιρό να μειώνεται», ωστόσο «αυξάνεται στην υπόλοιπη χώρα η μικροεγκληματικότητα και μαζί της το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών» και τόνισε πως «απαιιτείται η συνεργασία του συνόλου της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης αναφορικά με πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν για την προστασία και την ασφάλεια στο κέντρο της Αθήνας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ