Στο Φεστιβάλ Αθηνών το «κακό παιδί» του γαλλικού χορού Αλαίν Μπυφάρ

Ένα «κακό» παιδί του σύγχρονου χορού, ο Γάλλος Αλαίν Μπυφάρ, έρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών στις 29 και 30 Ιουνίου, για να παρουσιάσει την παράσταση «Όλα καλά» (Tout va bien) στην Πειραιώς 260.

Ο Μπυφάρ έγινε γνωστός στο κοινό τόσο ως χορογράφος στην παράσταση (Not) a Love Song το 2008 όσο και ως περφόρμερ στην παράσταση - αφιέρωμα στην 'Αννα Χάλπριν το 2009.

Με αισθητή την παρουσία του στην ιστορία του σύγχρονου χορού, στα εικαστικά και τον κινηματογράφο, ο Αλαίν Μπυφάρ δημιουργεί μία έντονη, σκοτεινή, ανορθόδοξη και σημειολογική παράσταση, για να μας διαβεβαιώσει ειρωνικά ότι είναι «Όλα Καλά» και να μας καλέσει σε ένα «παιγνιώδες αντάρτικο». Με το δικό του σωματικό θέατρο της ανυπακοής, στήνει μια παρωδία της στρατιωτικής πειθαρχίας, για να καυτηριάσει τους μηχανισμούς της κοινωνίας που στοχεύουν σε ένα «πειθήνιο σώμα».

Η βία, η καταστολή, οι διακρίσεις κάθε τύπου, η εκπαίδευση μπαίνουν στο μικροσκόπιο του Μπυφάρ και μεταφέρονται στη σκηνή μέσα από έναν κώδικα με παραπομπές στο στρατό, σαδομαζοχιστικές κινήσεις, παύσεις, μελωδίες από ακορντεόν.

Στην παράσταση, οι οκτώ εξαιρετικοί ερμηνευτές του φορούν στρατιωτικές στολές και υπερμεγέθη καπέλα, κρατούν όπλα και βηματίζουν στρατιωτικά, τραγουδούν και χορεύουν υπό τους ήχους εμβατηρίων.

Προσεγγίζοντας το βερολινέζικο καμπαρέ, με στοιχεία γκροτέσκο και γεμάτη από κινηματογραφικές αναφορές, η παράσταση - που παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Montpellier Danse, το 2010, προκαλώντας αίσθηση- επιχειρεί να δώσει το δικό της στίγμα στην κριτική της σύγχρονης κοινωνίας, που από τη μία μας κάνει δουλοπρεπείς και από την άλλη καταπιεστικούς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ