Στην πλατεία Ταχρίρ ορκίστηκε συμβολικά ο νέος πρόεδρος της Αιγύπτου, Μόρσι - iefimerida.gr

Στην πλατεία Ταχρίρ ορκίστηκε συμβολικά ο νέος πρόεδρος της Αιγύπτου, Μόρσι

Στην πλατεία Ταχρίρ ορκίστηκε συμβολικά ο νέος πρόεδρος της Αιγύπτου
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην πλατεία Ταχρίρ του Καϊρου, ορκίστηκε συμβολικά ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι ανάμεσα σε πλήθος κόσμου που είχε συγκεντρωθεί για να τον επευφημήσει.

«Δεν υπάρχει καμία δύναμη πάνω από τη δύναμη του λαού. Ορκίζομαι να προστατεύω το δημοκρατικό σύστημα και την ανεξαρτησία της Αιγύπτου» είπε ο Μόρσι στους εκατοντάδες υποστηρικτές του

Νωρίτερα οι συγκεντρωμένοι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά των στρατιωτικών, εκφράζοντας έτσι την αντίθεσή τους στο Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων του στρατάρχη Χουσέιν Ταντάουι ο οποίος αναμένεται να διατηρήσει ευρείες εξουσίες και μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Μόρσι.

Αλλωστε οι υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων διαδηλώνουν αρκετές ημέρες τώρα στην πλατεία για τις συνταγματικές διατάξεις που υιοθέτησε ο στρατός και οι οποίες περιορίζουν τα προνόμια του προέδρου.

Ο Μόρσι θα ορκιστεί επισημώς το Σάββατο ενώπιον του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου και θα είναι ο πρώτος ισλαμιστής και μη στρατιωτικός που θα βρεθεί στο ύπατο αξίωμα της χώρας του Νείλου.

Μάλιστα, μιλώντας στους διευθυντές αιγυπτιακών εφημερίδων, ο Μόρσι δήλωσε ότι «δεν θα υπάρξει ισλαμοποίηση των οργάνων του κράτους», θέλοντας έτσι να διασκεδάσει τους φόβους για τυχόν μετατροπή της χώρας σε «ισλαμική δημοκρατία τύπου Ιράν».

Τις τελευταίες ημέρες πάντως διεξάγονται διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού ενώ ο ίδιος ο Μόρσι άφησε να εννοηθεί ότι ο πρωθυπουργός της χώρας ίσως είναι μια «ανεξάρτητη» προσωπικότητα.

Το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων το οποίο κυβερνά στη χώρα μετά την παραίτηση του Μουμπάρακ στις 11 Φεβρουαρίου του 2011, δεσμεύθηκε να παραδώσει την εξουσία έως τις 30 Ιουνίου στον νέο αρχηγό του κράτους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ