Oλο το πρόγραμμα του Samos Young Artists Festival - iefimerida.gr

Oλο το πρόγραμμα του Samos Young Artists Festival

Oλο το πρόγραμμα του Samos Young Artists Festival
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά από τις 6 έως τις 12 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί στη Σάμο το Samos Young Artists Festival, την καλλιτεχνική διεύθυνση του οποίου έχει διεθνούς φήμης ελληνίδα μαέστρος και συνθέτρια Κωνσταντία Γουρζή.

Η προσπάθεια αυτή που ξεκίνησε το 2010 επιθυμεί να συμβάλει την καλύτερη κατανόηση των λαών μέσω της πιο αναγνωρίσιμης από όλους καθολικής γλώσσας, εκείνης της μουσικής, προσφέροντας στους καλλιτέχνες τη δυνατότητα να έρθουν στο νησί και να δημιουργήσουν.

Συγκεκριμένα στο Samos Young Artists Festival συναντούνται ταλαντούχοι μουσικοί από όλον τον κόσμο οι οποίοι παρουσιάζουν γνωστά έργα της παγκόσμιας μουσικής κληρονομιάς αλλά και καινούργιες, πρωτότυπες συνθέσεις.

Οι συναυλίες πραγματοποιούνται στο αρχαίο θέατρο του λιμανιού του Πυθαγορείου της Σάμου, χώρος ο οποίος έχει κηρυχθεί από την UNESCO παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, ως το πρώτο οχυρωμένο λιμάνι του κόσμου.

Ένας από τους στόχους του φεστιβάλ είναι να φέρει κοντά νέους μουσικούς, νέα μουσικά σύνολα ούτως ώστε παράλληλα με τη μουσική ανταλλαγή να γίνει και μια ανταλλαγή σκέψεων, νέας παρουσίασης, ερμηνείας και ρεπερτορίου της μουσικής τόσο γόνιμης και αναγκαίας ιδίως στις μέρες μας.

Το Φεστιβάλ αναζήτησε μουσικούς και σύνολα από διαφορετικές χώρες, ούτως ώστε να γίνουν διακριτά τα κοινά σημεία αλλά και οι διαφορές μεταξύ τους έτσι ώστε αυτή η θετική τριβή να συζητηθεί, να γίνει αφορμή για ανταλλαγή μεταξύ όλων των μουσικών αλλά και του κοινού.

Τούρκοι μουσικοί, μαζί με Έλληνες και Ισραηλίτες, με Αμερικανούς, Άγγλους, Γερμανούς και Ισλανδούς. Χώρες, με ξεχωριστή ιστορία η κάθε μία αλλά και με ιδιαίτερες σχέσεις μεταξύ τους. Μεταξύ άλλων θα τιμηθεί φέτος για τα 50 χρόνια από τον θάνατό του και ο έλληνας (Σάμιος) συνθέτης Μανώλης Καλομοίρης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι μουσικοί, οι οποίοι παραμένουν καθ όλη την διάρκεια του φεστιβάλ, έχουν την δυνατότητα να μοιραστούν τις ιδέες και σκέψεις τους και με τους συνθέτες του σήμερα, καθηγητές μουσικής αλλά και Διευθυντικά στελέχη των σχολών τους, καθώς στο φεστιβάλ θα παρευρεθούν o συνθέτης και Πρύτανης της Μουσικής Ακαδημίας της Ιερουσαλήμ και ο Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος του Manhattan School of Music.

Αναλυτικά το πρόγραμα του φεστιβάλ έχει ως εξής:

Samos Young Artists Festival 2012
«H μουσική ταξιδεύει πάνω από τα κύματα»

6/8: Συναυλία έναρξης: Ross Daly Quartett - «Σύγχρονες εκφραστικές συνθέσεις» -
Μεγάλη Βρετανία/Ελλάδα/Τουρκία
7/8: Trio Blik – «Μουσική ποίηση» - Reykjavík/Berlin (Ισλανδία/Γερμανία)
8/8: Meitar Ensemble - «Ρομαντισμός, αγάπη και πάθος» - Tel Aviv (Ισραήλ)
9/8: Nikos Skalkottas Ensemble - «Κλασική ομορφιά» - Athens (Ελλάδα)
10/8: Manhattan School of Music Chamber Ensemble -«Ήχοι της Αμερικής» New York (ΗΠΑ)
11/8: Istanbul Wind Ensemble - «Μουσική δωματίου με την αύρα της γείτονος χώρας» - Istanbul (Τουρκία)
12/8: Συναυλία Λήξης: Jazz –"Trio Fußspuren" - «Η μουσική ταξιδεύει πάνω από τα κύματα» - München (Γερμανία)

Σε συνεργασία με το Samos Young Artists Festival, θα φιλοξενηθεί φέτος, η πρώτη έκθεση στην Ελλάδα, του σημαντικού διεθνώς βίντεο-καλλιτέχνη και κινηματογραφικού δοκιμιογράφου Harun Farocki στο πρώην ξενοδοχείο Πυθαγόρας, το οποίο ανακαινίστηκε ειδικά για την περίσταση:

Έκθεση: Harun Farocki «ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ»
Βίντεο-εγκαταστάσεις στο πρώην Ξενοδοχείο Πυθαγόρας,στο Πυθαγόρειο της Σάμου
Διάρκεια: 20 Ιουλίου έως 20 Σεπτεμβρίου 2012
Επίσημα εγκαίνια: 4 Αυγούστου, 8 μμ, παρουσία του καλλιτέχνη
Σε συνεργασία με την GALERIE THADDAEUS ROPAC.
Επιμέλεια έκθεσης: Antje Ehmann

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ