Στο στόχαστρο της τρόικας ο εκτροχιασμένος προϋπολογισμός - iefimerida.gr

Στο στόχαστρο της τρόικας ο εκτροχιασμένος προϋπολογισμός

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με τους χειρότερους οιωνούς ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου με τους επικεφαλής της Τρόικας, καθώς τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού ξεπερνούν και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις. Είναι, δε, ενδεικτικό της κατάστασης, ότι για πρώτη φορά από την αρχή του έτους, το "μαξιλαράκι" του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αποδείχθηκε λίγο για να απορροφήσει τους ισχυρούς κραδασμούς από το μέτωπο των εσόδων, με αποτέλεσμα του Έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού να υπολείπεται των στόχων κατά 311 εκατ. ευρώ!
Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους και επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες των δανειστών μας, που τονίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι για παρασχεθεί νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, η χώρα μας θα πρέπει να αποδείξει ότι εξαντλεί τις δυνατότητες υλοποίησης του υφιστάμενου Μνημονίου. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για μια ακόμα φορά εντοπίζεται στο πεδίο των εσόδων, καθώς τον Απρίλιο καταγράφηκε υστέρηση 509 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, με αποτέλεσμα η υστέρηση συνολικά στο 4μηνο να φτάνει στο 1,880 δισ ευρώ! Το μοναδικό ελαφρυντικό για το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι υποχρεώθηκε σε 4πλάσιες επιστροφές φόρου σε σχέση με αυτά που είχε προϋπολογίσει, ωστόσο ο αντίλογος είναι ότι εξαρχής είχαν υποεκτιμηθεί οι υποχρεώσεις του Δημοσίου έναντι τρίτων.
Κακά είναι τα μαντάτα κι από το μέτωπο των δαπανών, καθώς αν λάμβανε κανείς υπόψιν τους αρχικούς στόχους θα υπήρχε ένα μικρό "μαξιλαράκι" 50 εκατ. ευρώ που θα λειτουργούσε περισσότερο ψυχολογικά για τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο, χαμηλώνοντας το πήχη, έτσι ώστε να απορροφηθούν όπως και πέρσι οι αποκλίσεις στα έσοδα, το οικονομικό επιτελείο βρέθηκε αντιμέτωπο και με υπέρβαση δαπανών κατά 149 εκατ. ευρώ έναντι των νέων στόχων.
Όσον αφορά, δε, στο ΠΔΕ η δοκιμασμένη... συνταγή της είσπραξης κονδυλίων από την Ε.Ε. χωρίς, όμως, να γίνονται οι ανάλογες εκταμιεύσεις, το μόνο που πέτυχε αυτή τη φορά ήταν να περιορίσει τη "τρύπα" του Κρατικού Προϋπολογισμού, η οποία θα είχε λάβει εκρηκτικές διαστάσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ