Βαρθολομαίος: «Να γκρεμίσουμε το αυτοείδωλο της κοσμικής επιτυχίας» - iefimerida.gr

Βαρθολομαίος: «Να γκρεμίσουμε το αυτοείδωλο της κοσμικής επιτυχίας»

Βαρθολομαίος: «Να γκρεμίσουμε το αυτοείδωλο της κοσμικής επιτυχίας»
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μηνύματα ενάντια στην υπερβολική εκκοσμίκευση, που κυριεύει την σύγχρονη κοινωνία και υπέρ της επιστροφής στην πνευματική ζωή της εκκλησίας, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία της κρίσης έστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά την επίσκεψη του στα Σέρβια Κοζάνης.

«Η διάσωση και η διατήρηση της ιδιοσυστασίας της φυλής μας οφείλεται κυρίως εις το γεγονός ότι πάντοτε οι Έλληνες Ορθόδοξοι ευρισκόμεθα εν στενώ δεσμό μετά της Αγίας Εκκλησίας» τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος, μιλώντας στην κεντρική πλατεία των Σερβίων και πρόσθεσε ότι ιδιαίτερα στη σημερινή δύσκολη συγκυρία λόγω της κρίσης, «η Εκκλησία δύναται να ενσταλάξει βάλσαμο παραμυθίας στις ψυχές» των πιστών, «εφόσον αυτοί θελήσουν να αξιοποιήσουν τον πνευματικόν αυτής πλούτον». Υπογράμμισε ότι «οι μορφές των αγίων μπορούν να αποτελέσουν πρότυπα πορείας».

Αργότερα κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πανηγυρικού Εσπερινού, ενόψει της αυριανής εορτής των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στον Ι.Ν. Αγίας Κυριακής, ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπέδειξε αυτούς ως πρότυπα «κατά κόσμον αποτυχίας», αλλά «επιτυχίας κατά τον Θεόν» και κάλεσε τους πιστούς να διδαχθούν από «το φρόνημα των, την πίστη, την αγάπη, την υπομονή, την αυταπάρνηση των».

«Όλο το έργο των Αποστόλων στηρίζεται εις την κατά κόσμον αποτυχία των» τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος, υπενθυμίζοντας ότι «εντός του κόσμου οι Απόστολοι ήταν πάντοτε οι αποτυχημένοι, οι διωκόμενοι, οι πάσχοντες, οι υβριζόμενοι, οι μηδέν έχοντες, αλλά και πάντα κατέχοντες, αλλά ταυτόχρονα και ο τρόπος με τον οποίο ενήργει ο Θεός».

Ο κ. Βαρθολομαίος πρόσθεσε ότι και μέσα στον σύγχρονο κόσμο, «εντός του εργαστηρίου αυτού της ματαιότητος», όπου κυριαρχεί ο ανταγωνισμός για τα υλικά και όπου η επιτυχία, η δύναμη και η εξουσία θεωρούνται τα μέγιστα αγαθά, «ο χριστιανός δεν έχει παρά μόνο μια και μοναδική εργασία καθόλου ανατρεπτικήν, αλλά αντιθέτως εποικοδομητική και λυτρωτική: Να αποτυγχάνει».

«Μόνον ένας άνθρωπος ο οποίος αποτυγχάνει κατά κόσμον, για να επιτύχει κατά τον Θεόν, έχει μέλλον εις την Βασιλεία του» είπε ο κ. Βαρθολομαίος.

«Δεν χωρεί ο Θεός εις μιαν καρδίαν πλήρην κοσμικών επιτυχιών, δεν εισέρχεται εις μίαν ψυχήν πλήρην ευδοκιμήσεως. Δεν ημπορεί η χάρη του να σφηνώσει εντός ημών, εάν δεν κρημνίσωμεν το αυτοείδωλο της επιτυχίας μας. Της κοσμικής επιτυχίας μας, η οποία απομονώνει. Και η απόλυτος απομόνωσις αποτελεί πρόγευσιν και ορισμό της κολάσεως», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και συνέχισε:

«Ενώ αντιθέτως ο αδύναμος άνθρωπος, που δεν επιδιώκει την νίκην εις τα στάδια και την αποθέωση του νικητού αλλά την πορεία του Σταυρού γίνεται ο άνθρωπος, ο οποίος ανοίγεται στη Θείαν Αγάπη και γίνεται το εκλεκτό σκεύος του Θεού, ο άνθρωπος εις τον οποίο επιβλέπει ο Κύριος για να ποιήσει τα θαυμάσια του. Η δύναμις του, εν ασθενεία τελεί».

«Ας αγαπήσωμεν την αδυναμία μας, ας αγαπήσουμε την κατά κόσμο αποτυχία μας, εν τη φτωχία ημών ας χαιρόμεθα, εν τη ασθενεία μας ας καυχόμεθα και ας ευχαριστώμε, εν τω θανάτω ημών είναι εγγύς η ζωή και το Φως, πλησιάζει ο Θεός όστις εναγκαλίζεται, αλλάζει, μεταμορφώνει όλο τον κόσμον», υπογράμμισε ο κ. Βαρθολομαίος.

Νωρίτερα, κατά τη μετάβαση του από τον Βελβεντό στην Κοζάνη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης σταμάτησε σε έναν οπωρώνα, όπου ο επτάχρονος γιος ενός παραγωγού του προσέφερε ένα καλαθάκι με ροδάκινα εντόπιας παραγωγής. Ο κ. Βαρθολομαίος τον ευχαρίστησε, ευλόγησε τον οπωρώνα και ευχήθηκε «και το Βελβεντό και τα Σέβρια και η Κοζάνη και όλη αυτή η ευλογημένη περιοχή της Μακεδονίκης γης να ευημερεί» και μαζί της οι εργατικοί και φιλόξενοι κάτοικοι της.

Ο κ. Βαρθολομαίος αναγορεύτηκε επίτιμος δημότης Σερβίων-Βελβεντού παραλαμβάνοντας το χρυσό μετάλλιο της πόλης από τον δήμαρχο, Βασίλη Κωνσταντόπουλο και το δημοτικό συμβούλιο. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα επισκεφθεί την Βυζαντινή Καστροπολιτεία των Σερβίων και θα ψάλλει το «Φως Ιλαρό». Αργότερα θα παρακαθίσει σε δείπνο που παραθέτει προς τιμήν του ο δήμαρχος της πόλης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ