Σε επιτήρηση ο ισπανικός προϋπολογισμός – Πρώτο αντίτιμο για τα λεφτά στις τράπεζες - iefimerida.gr

Σε επιτήρηση ο ισπανικός προϋπολογισμός – Πρώτο αντίτιμο για τα λεφτά στις τράπεζες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί να απέφυγε τους σκληρούς όρους που υπομένουν Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία, δεν αποφεύγει όμως την επιτήρηση του προϋπολογισμού της η Ισπανία. Αυτό είναι το αντίτιμο- το πρώτο, τουλάχιστον- που καλείται να καταβάλλει η Μαδρίτη για την ευρωπαϊκή οικονομική ενίσχυση που παρέχεται στις ισπανικές τράπεζες.

«Η Ισπανία δεν υπόκειται σε ένα κλασσικό πρόγραμμα βοήθειας, όμως, λόγω της άμεσης σχέσης που έχει η κατάσταση του τραπεζικού τομέα με τα δημοσιονομικά της χώρας οφείλουμε να παρακολουθούμε τον προϋπολογισμό του ισπανικού κράτους».

Αυτό δήλωσε στους γερμανικούς Financial Times ο επικεφαλής οικονομoλόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Tράπεζας (ΕΚΤ), ο Βέλγος Πέτερ Πρετ (φωτογραφία).

Όπως είναι ήδη γνωστό, στο ισπανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο έχει περιέλθει σε οικτρή κατάσταση, οι ευρωπαίοι εταίροι θα διοχετεύσουν ποσό που μπορεί να φθάσει και τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Πρετ όμως προειδοποιεί ότι οι καταβολές των δόσεων θα εξαρτηθούν «από το σεβασμό που θα δείξει η Ισπανία στους όρους», χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίσει ποιους ακριβώς όρους εννοεί. Όπως είπε, ο όροι θα οριστικοποιηθούν όταν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις της Μαδρίτης με την ΕΚΤ και την Κομισιόν.

«Ασφαλώς και θα τεθούν όροι» είχε δηλώσει στις 11 Ιουνίου ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Χοακίν Αλμούνια, ο οποίος είχε μιλήσει τότε για μία Τρόικα ΕΕ - ΕΚΤ – ΔΝΤ. Είχε διευκρινίσει πάντως πως το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στη χρηματοδότηση των ισπανικών τραπεζών, καθώς και ότι θα συμβάλλει στην επιτήρηση της ισπανικής οικονομίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ