Η Κύπρος ζητάει ταυτόχρονα λεφτά από την Ευρώπη και τη Ρωσία - iefimerida.gr

Η Κύπρος ζητάει ταυτόχρονα λεφτά από την Ευρώπη και τη Ρωσία

Η Κύπρος ζητάει ταυτόχρονα λεφτά από την Ευρώπη και τη Ρωσία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενώ το Eurogroup έκανε χθες δεκτό το αίτημα για οικονομική βοήθεια της Κύπρου μαζί με αυτό της Ισπανίας, η Λευκωσία εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με τη Ρωσία ή την Κίνα για παροχή βοήθειας. Ο Δημήτρης Χριστόφιας έχει στείλει σχετική επιστολή στον Βλαντιμίρ Πούτιν και λέγεται ότι προτίθεται να ακυρώσει το αίτημα βοήθειας προς την Ευρώπη αν η Ρωσία αποφασίσει να τον συνδράμει.

Η διαρροή για την επιστολή Χριστόφια στον Πούτιν έγινε χθες από την κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης». Ωστόσο αυτή η «τρικλοποδιά» στην Ευρώπη δεν φαίνεται να είναι τόσο εύκολη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε χθες από το Ρόιτερς αν η Κύπρος μπορεί να επανεξετάσει το αίτημα βοήθειας της ΕΕ και απάντησε :

«Το σύστημα δεν δουλεύει με τον τρόπο αυτό. Είμαστε σοβαροί και έχουμε να κάνουμε με σοβαρούς ανθρώπους», εξηγώντας ότι αν επιτευχθεί η συμφωνία με τη Ρωσία για βοήθεια αυτή θα είναι συμπληρωματική στην βοήθεια του μηχανισμού στήριξης.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να φτάσει στη Λευκωσία η τρόικα προκειμένου να καθοριστεί το ύψος της οικονομικής βοήθειας που απαιτείται για τη διάσωση των κυπριακών τραπεζών και να διευκρινιστούν οι όροι του Μνημονίου που θα υπογράψει η Κύπρος. Το ποσό της βοήθειας αναμένεται να φθάσει ως 10 δις ευρώ, ποσό που αναλογεί στο 50% του ΑΕΠ της νήσου.

Οι Κύπριοι φοβούνται ότι η τρόικα θα επιβάλλει σκληρούς όρους λιτότητας προκειμένου να εκταμιεύσει τη βοήθεια μόλις οκτώ μήνες πριν τις γενικές εκλογές που αναμένονται δύσκολες για τον Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια. Γι'αυτό προσπαθούν ως την τελευταία στιγμή να επιτύχουν οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία, με ευνοικούς όρους, δηλαδή με χαμηλό επιτόκιο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ